A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó orosz ipari források azt közölték kedden, hogy Ukrajna februártól napi 28 millió köbméterre fogta vissza a Gazpromtól vásárolt földgáz mennyiségét a jelenlegi 147 millió köbméterről.

Az orosz illetékesek azt mondták: az ukrán fél nem indokolta az intézkedést. Ukrajna évente átlagosan 55 milliárd köbméter fölgázt használ fel, aminek több mint a fele orosz import. A Gazprom nem kommentálta az ukrán gázimport csökkentést, jelezte ugyanakkor, hogy az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázexportban nincs fennakadás. A Gazprom tavaly 161,5 milliárd köbméter földgázt exportált Európába.

Decemberben Oroszország megállapodott Ukrajnával arról, hogy ezer köbméterenként 268,50 dollárra csökkenti a földgáz árát Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról. A megállapodás része az Ukrajnának felajánlott támogatási csomagnak, ami egyebek között 15 milliárd dolláros orosz pénzügyi támogatást is tartalmazott.

A decemberben kötött gázszerződés szerint Oroszország negyedévente felülvizsgálja az Ukrajnának szánt földgáz árát.

Eduard Sztavitszki ügyvezető ukrán energiaügyi miniszter kedden Kijevben azt mondta, hogy az Oroszországgal szembeni tartozásából Kijev február 24-ig 1,68 milliárd dollárt törlesztett. Ukrajna tavalyról 2,634 milliárd dollárral, az idei évről 658 millió dollárral tartozott a Gazpromnak. Az átutalt 1,68 milliárd dollár a két tartozás fele. Az ukrán gázszolgáltató április 15-ig haladékot kért a fennmaradó összeg visszafizetésére.

Paolo Scaroni, az Eni olasz olaj- és gázipari cég vezérigazgatója kedden azt mondta: ha teljesen leállna az orosz gázszállítás Ukrajnán át, az sem okozna ellátási problémát júniusig. Olaszország gázszükségletének mintegy 90 százalékát importból fedezi, aminek egy jelentős hánya Oroszországból érkezik Ukrajnán át.