"Ismét megpályázom az elnöki tisztséget, mert nem akarok csalódást okozni támogatóimnak, akik ezt elvárják tőlem" - mondta Zeman újságíróknak sajtótájékoztatóján. "Ha nem venném figyelembe akaratukat, gyávának érezném magam. A másik ok pedig az, hogy szeretném folytatni ezt a szép és érdekes munkát" - szögezte le.

Az államfőjelöltek hivatalos bejegyzésének határideje kedden délután négykor jár le. A belügyi tárca szerint eddig tíz személy jelöltette magát, közülük azonban csak nyolcan teljesítik a törvény által megszabott feltételeket: az induláshoz legalább 50 ezer állampolgári támogatói aláírás vagy legalább 20 parlamenti képviselő, illetve szenátor aláírása szükséges. Milos Zeman közölte, hogy munkatársai 113 ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami hétezerrel több, mint 2013-ban, amikor megnyerte a választást.

QP | Quality Placement

Milos Zemanon kívül az eddigi hivatalos jelöltek közül a legnagyobb támogatásnak Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke, valamint Michal Horácek vállalkozó, dalszövegíró örvend.

Vasárnap váratlanul Mirek Topolánek volt polgári demokrata (ODS) kormányfő (2006-2009) is bejelentette: indulni kíván az államfőválasztáson. Hétfőn Topolánek azt is közölte, hogy már megszerezte a szükséges képviselői, illetve szenátori támogatói aláírásokat.

Korábban Tomio Okamura, az októberi képviselőházi választásokon nagyon sikeresen szerepelt Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke is beszélt esetleges indulásáról. Milos Zeman hétfő délután fogadja Okamurát az új kormány megalakításával kapcsolatos tárgyalásokon, s várható, hogy ezt követően az is tisztázódik, indul-e Okamura vagy sem.

A cseh belügyminisztérium kedd délután közli, hogy hányan jelentkeztek államfőjelöltnek, majd november 24-ig azt is elbírálja, ki teljesítette közülük a törvény által meghatározott feltételeket.

A cseh államfőválasztást január 12-re és 13-ra írták ki. A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felének megszerzése szükséges. Amennyiben ez egyik jelöltnek sem sikerül, második fordulóra kerül sor, amelyben az első körben két legsikeresebb jelölt vehet részt. Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg népszerű jobboldali politikussal szemben. Korábban az államfőt a parlament két kamarája választotta meg együttes ülésen.

Az országos felmérések azt mutatják, hogy az első fordulóban nem lesz nyertes, de a legmagasabb támogatást várhatóan Zeman kapja. Hogy ki lesz az ellenfele a második fordulóban, nehéz megjósolni, s attól függ, milyen lesz a jelöltek végleges összetétele, valóban indul-e Topolánek, s mi lesz Okamurával. A prágai sajtó Topolánek bejelentése előtt Zeman mellett Jirí Drahost tartotta a legnagyobb esélyesnek a második fordulóra. A lapok ugyanakkor rámutatnak: Zeman és Okamura választótábora részben fedi egymást, így Okamura esetleges indulása gyengítené a hivatalban lévő államfő pozícióit. Jelenleg többségi vélemény, hogy Okamura nem fogja jelöltetni magát. (Bajban a cseh választások győztese?)

Fotó: AFP PHOTO/Michal Cizek