A zimbabwei kormány elrendelte, hogy a bankok azonnali hatállyal állítsák le a hitelezést, Harare döntéshozói ezzel a lépéssel a zimbabwei dollárral szembeni spekulációt akarják megállítani, és ez része annak az intézkedéssorozatnak, amelynek célja a dollár gyors leértékelődésének megállítása a feketepiacon – írja a Reuters.

A dél-afrikai ország 2019-ben vezette be újra a helyi valutát, miután 2009-ben, amikor hiperinfláció sújtotta, elengedte ezt a rendszert.

A zimbabwei dollár azonban, amelyet hivatalosan 165,94-en jegyeznek az amerikai dollárral szemben, tovább csúszott a feketepiacon, ahol 330 és 400 között mozog.

A feketepiaci árfolyam az év eleji mintegy 200 zimbabwei dollárról mozdult el.

Emmerson Mnangagwa elnök szombaton intézkedéseket jelentett be, amelyek célja a valuta leértékelődésének megállítása, amely szerinte veszélyezteti Zimbabwe gazdasági stabilitását.

"A bankok által mind a kormánynak, mind a magánszektornak nyújtott hitelezést azonnali hatállyal, további értesítésig felfüggesztjük" - áll Mnangagwa közleményében.

Meg nem nevezett spekulánsokat vádolt azzal, hogy zimbabwei dollárt vesznek fel az infláció alatti kamatlábakon, és a pénzt devizakereskedelemre használják fel.

Az egyéb intézkedések között szerepel a devizában történő banki átutalások megemelt adója, az 1000 dollár feletti devizakészpénzfelvételek magasabb illetékei, valamint a korábban devizában felszámított adók helyi valutában történő megfizetése.

A zimbabwei dollár feketepiaci árfolyamának leértékelése, amelyet a gazdaságban a legtöbb pénzügyi tranzakcióban használnak, felhajtotta az inflációt.

Az éves szintű infláció a januári 60,6 százalékról áprilisban 96,4 százalékra gyorsult.