A dél-afrikai nemzet 2009-ben elhagyta saját hiperinflációval sújtott valutáját, a zimbabwei dollárt. A gazdasági recesszió csúcsán jó ötletnek tűnt váltani az amerikai pénznemre, amely mellett más devizákat, a fontot és a dél-afrikai randot is elfogadták. Akkor az ország gazdasági helyzetét stabilizálta is az értéktartóbb fizetőeszközökre való váltás, de tíz évvel később már hatalmas problémát jelent Zimbabwénak, hogy nincsen saját pénze.

A helyi bankszámlákon ugyanis 10 milliárd dollárnyi állomány van, amelynek nincs keményvalutás fedezete. Viszont ez egyre nehezebb helyzetet teremt az országban, ugyanis míg sokan utalással kapják a fizetésüket, a vállalkozások és a köztisztviselők készpénzben fizetnek, amely letétbe helyezhető és felhasználható az országon belül és kívül is - írja a Reuters, amely idézi Mthuli Ncube pénzügyminisztert is, aki bejelentette, hogy 12 hónapon belül egy új helyi pénznemet vezetnek be.

"Az új pénznem bevezetéséhez szükséges valutafedezet felhalmozását folyamatosan végezzük, nem éveken, hanem hónapokon belül elérhetjük a szükséges szintet" - mondta Ncube.

A központi banki adatok szerint Zimbabwe jelenleg kevesebb, mint két hétnyi valutával rendelkezik az import fedezetére. Az új pénznem bevezetését viszont a kormány korábban legalább hat hónapos tartalékhoz kötötte.

A helyieket a Zimbabwei dollár emlékei kísértik, ami értéktelenné vált, mivel a hiperinfláció 2008-ban 500 milliárd százalékra emelkedett, ami a világon a legmagasabb olyan országban, ahol nem volt háború. A folyamat a nyugdíjakat és a megtakarításokat teljesen felőrölte.

A dollárhiány megakadályozására 2016-ban bevezetett helyettesítő kötvényjegy-valuta szintén összeomlott. Vagyis van oka a lakosságnak az ijedtségre.

Emmerson Mnangagwa elnök nyomást gyakorol a gazdaság újjáélesztésére, de valami ördögi körben a dollárhiány aláássa az erőfeszítéseket, hogy visszaszerezze a külföldi befektetőket, akiket elődje, Robert Mugabe alatt menekült ki az országból.

A központi banki adatok szerint a Zimbabwéban kevesebb, mint 400 millió dollárnyi tényleges készpénz áll rendelkezésre, és üzemanyaghiány van. A vállalatok küzdenek a nyersanyagok és berendezések behozataláért, ami arra kényszeríti őket, hogy a feketepiacon vásároljanak amerikai dollárt vagy más valutákat, de ezt átlagosan 370 százalékkal a tényleges érték felett tehetik meg.

A Zimbabwe Ipari Kamara arra figyelmeztetett, hogy néhány tagja leállhat a hónap végén a dollárhiány miatt.

Az országban jelenlévő ismert étolaj- és a szappangyártó, az Olivine Industries szombaton azt mondta, hogy felfüggesztette a termelést, és a munkavállalókat határozatlan időre szabadságra küldte, mert 11 millió dollárt kellett fizetnie a külföldi szállítóknak és nem maradt fedezete.