Az International Energy Agency (IEA,) a fejlett országok energiaipari tanácsadó szervezete csökkentette az olajfogyasztás jövő évi növekedésére adott előrejelzését. A szervezet szakértői ugyanis úgy látják, hogy hiába mérséklődött az elmúlt szűk fél évben a fekete arany ára 45 százalékkal, ez egyelőre nem pörgette fel a keresletet. Az IEA - mindig nagy érdeklődéssel várt - rendszeres prognózisainak legfrissebb kiadása szerint 2015-ben napi 900 ezer hordóval, 93,3 millió hordóra emelkedhet a világ olajkereslete.

A növekedési adat 230 ezer hordóval alacsonyabb, a szervezet múlt havi várakozásánál. Az árupiaci befektetőket annyira elkeserítette ez a változás, hogy tovább folytatták kihátrálásukat olajüzleteikből. Így az észak-amerikai WTI szabvány ára hordónként 59 dollár alá süllyedt, a londoni Brent pedig benézett a 63 dolláros szint alá - emlékeztetett a Financial Times. (Az Erste Bank szakértője szerint minden 10 dolláros olajárcsökkenés 4 százalék mínuszt eredményez a hazai üzemanyagárakban.)

Az olajárak mérséklődését a közgazdászok szokták úgy jellemezni, hogy az felér egy jókora adókedvezménnyel, ami jót tesz a gazdaságnak, ám jelenleg ez az ösztönző hatás jelenleg igen halovány - írja az IEA szöveges piaci értékelésében. Ami azt illeti a gyenge kereslet az egyik fő oka az áresésnek. A világgazdaság halkan muzsikál, a bérek nem nőnek, szerényen alakulnak a fogyasztói kiadások, a defláció veszélye fenyeget és mindezek a tényezők egymást erősítik.

Alacsony átlag

Ami a kínálatot illeti, a kevesebb mint fél év alatt bekövetkezett 45 százalékos árzuhanás - ami öt éve nem látott árakhoz vezetett - nem fogta vissza az olajtermelőket. Az IEA rövid távon nem is számít erre: a beruházási szakaszon túl lévő kutak termelését várhatóan nem állítják le. Az OPEC exportja 300 ezerrel, napi 28,9 millió hordóra zsugorodhat 2015-ben. Az elfogadott maximum napi 30 millió hordó értékesítése. Az orosz kivitelt a Moszkva elleni nyugati szankciók, a gyenge rubel és technikai nehézségek foghatják vissza.

Az IEA csak februárban áll elő középtávú olajpiaci előrejelzésével, ám az ANZ Research kutatóintézet megkockáztatott egy jövő évi prognózist - derült ki a MartkeWatch cikkéből. Az ANZ negyedével vágta meg korábbi jóslatát, így most úgy véli, hogy a WTI átlagára 68 dollár/hordó, a Brenté 71 barrel/hordó lesz 2015-ben. Szakértők szerint az év eleje még alacsony árakat hoz, drágulás később várható.