A Roszatom leányvállalata, a Nyizsnyij Novgorod-i Mérnöki Iroda Atomsztrojexport (NIAEP-ASZE) a szentpétervári Atomprojekt tervező vállalatot bízta meg a Paks 2 beruházás tervdokumentációjának kidolgozásával. Alekszander Kazarin úgy látta, hogy a magyar fél által a Paks 2 beruházással kapcsolatban megfogalmazott több mint 12 ezer követelmény pontosít, ezért a tervezői munka számára rendkívüli hasznos.

Az intézetük tervezi a VVER 1200-as típusú atomerőmű blokkokat, amelyeket az orosz Leningrád II-es és a fehéroroszországi atomerőművekbe építenek be, és ilyent szánnak Paksra is. A tervező cég szakembere kifejtette, hogy a VVER 1200-as blokk a VVER 1000-es nyomott vizes blokk módosított változata, többlet passzív biztonsági rendszerekkel rendelkezik.

A VVER 1200-as blokk megkapta már a típusengedélyt Oroszországban, Fehérországban, és remélhetőleg hamarosan megkapja Finnországban, és vélhetően majd az engedélyezéskor Magyarországon is jóváhagyják.

Az Atomprojekt tervező vállalat vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a Paks 2 atomerőmű a magyar előírásokkal teljesen összhangban épül, elkészült a Paks 2 projekt biztonsági és irányítástechnikai koncepciója, amely alapján meghatározták a tervezési és biztonsági alapot. A szakember úgy látta, hogy a finn és a magyar atomerőmű projekt követelményei nagyjából azonosak, az Európai Unió szabályait követik, így a biztonsági rendszerek azonosak lesznek.

Az Atomprojekt tervező vállalat szakembere felhívta a figyelmet arra, hogy atomerőmű esetében az európai előírások különböznek az orosztól. Példaként említette, hogy az európai szabályok meghatározzák, hogy az erőművi blokknak ki kell bírnia egy nehéz utasszállító gép rázuhanását is, a szentpétervári II-es kiépítésénél ilyen követelmény nincs, miután a légifolyosók távolabb húzódnak az erőműtől - tette hozzá.

A Roszatom elégedett a Paks 2 előkészítésével

A Roszatom nagyon elégedett azzal, ahogy a Paks 2 beruházás előkészítése folyik, Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója erről a moszkvai Atomexpón kedden tartott sajtótájékoztatón beszélt újságírói kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta: nagyra értékelik azt a bizalmat, amelyet a magyar kormány nyilvánított irányukba, és azt, hogy Magyarország az új paksi blokkok létesítésére az orosz technológiát választotta.

A Roszatom vezérigazgatója a magyar szakemberek felkészültségét is méltatta, és utalt arra, hogy a felek jelentős tapasztalattal rendelkeznek az atomerőmű közös üzemeltetése terén. "Jól ismerjük egymás technológiáját" - jelentette ki a vezérigazgató. Hozzátette: a paksi szerződés jó példája egy komplex atomerőmű-építési szerződésnek, mert nemcsak berendezések és technológiák szállításáról van szó, hanem a finanszírozásról is, amely kedvezményes államközi hitel formájában történik, továbbá garantálják a fűtőanyag-szállítást az atomerőmű fenntartható működtetése érdekében.

Szergej Kirijenko kiemelte: a magyar kormány a fűtőanyag-szerződést egyeztette az Euratommal, és a nemzetközi szervezettől megkapta a szükséges engedélyt, ezáltal megkezdődhetett a Paks 2 szerződés megvalósítása. A megállapodás a szervizelésre is vonatkozik, illetve a dokumentum kitér a kiégett fűtőelemek kérdésére is. A szerződésekkel kapcsolatos összes dokumentumot aláírták, szigorú az időrend, a magyar kormány nagyon pontosan megszervezte a szükséges folyamatot - tette hozzá.

Szergej Kirijenko beszélt arról is, hogy a magyar kormány megbízottja, Aszódi Attila, a paksi teljesítmény fenntartásért felelős kormánybiztos - aki részt vesz a moszkvai Atomexpo fórumán - rendelkezik az összes szükséges felhatalmazással a magyar vállalatok tevékenységének összehangolására. A munka pontos és nagyszerű megszervezésének köszönhetően nincs egyetlen nap késés sem, minden a tervezett ütemterv szerint zajlik - jelentette ki.