Jóval nagyobb lesz idén a repce iránti kereslet a kínálatnál az európai piacon, ebből pedig az ipari növény romániai termesztői is profitálhatnak - írja a Maszol.

Nagy a hiány repcéből, mert Ukrajna korábban hárommillió tonnát is megtermelt, most azonban nem ad el semmit, ezért aztán Európában a deficit hatmillió tonnáról kilencmillió tonnára nő. Ez a deficit határozza meg az árat, s arra számítunk, hogy nyáron a repce tonnájának ára 1000 euró (378 ezer forint) lesz – nyilatkozta Dimitrie Muscă, egy kürtösi mezőgazdasági vállalat vezetője.

Ukrajna jelentős napraforgó-termelő is, ami szintén felfelé tornássza a repce árát, a világpiacról hiányzó napraforgó egy részét ugyanis valószínűleg repcével próbálják majd kiváltani az étolajgyártók. Tavaly a romániai repcetermesztők tonnánként 2600 lej (200 ezer forint) körüli áron tudtak túladni a termésen. A korábbi években még nyomottabb volt az ár, 1500 és 1800 lej/tonna között mozgott.

Annak ellenére, hogy idén várhatóan közel a dupláját kapják a tavalyi árnak, nem fognak hirtelen meggazdagodni a termesztők. Ennek az oka az, hogy az általános drágulás miatt megugrottak a gazdák költségei is. Tavaly átlagosan négyezer lejt költöttek a termelők egy hektár repcére, idén azonban hétezernél is többet, főleg a műtrágya és az üzemanyag drágulása miatt.