Két év alatt 45-szörösére nőtt azon romániai háztartások száma, melyek nem csupán fogyasztják, hanem termelik is a villanyáramot, a saját igényeiket meghaladó mennyiséget pedig az országos hálózatba juttatják - írja a Maszol. Ezen, a szaknyelvben termelő-fogyasztókként emlegetett ügyfelek (románul prosumator, angolul prosumer) száma 303 volt 2019 végén.

Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) adatai szerint egy év alatt 1634-re nőtt a számuk, 2021 végén pedig már 13 707-en voltak. Az ANRE becslései szerint az idei év végére a termelő-fogyasztók körülbelül 30 ezren lesznek. Elsöprő többségük magánszemély, de cégek és állami intézmények is vannak köztük. A jelenlegi termelő-fogyasztók beépített teljesítménye 85 MW.

A hatályos szabályozás értelmében a termelő-fogyasztók a bukaresti áramtőzsdén (OPCOM) az előző évben kötött másnapi szállításra vonatkozó, úgynevezett spot szerződések átlagárát kapják a hálózatba juttatott áramért. Ez tavaly 19 bani/kWh (13 forint) volt, idén azonban közel a háromszorosa, 55 bani/kWh, vagyis a termelő-fogyasztók haszonélvezői a magas energiaáraknak.

A robbanásszerű növekedés ellenére a termelés-fogyasztás egyelőre gyerekcipőben jár Romániában. A területileg sokkal kisebb Hollandiában 5,3 GW a termelő-fogyasztók beépített teljesítménye, amiből három GW, vagyis háromezer MW magánszemélyek tulajdonában van (a paksi atomerőmű áramtermelési kapacitása 2000 megawatt). Ez 35-szöröse a romániai értéknek, és a cernavodai atomerőmű beépített teljesítményének is több, mint duplája.