A Norsk Hydro ASA, amely Európa legnagyobb primer alumíniumüzemét működteti, szankciók bevezetését kéri az orosz alumíniumtermékekkel szemben, mivel az európai gyártók csökkentik a termelést, hogy megbirkózzanak a megugró energiaköltségekkel – számolt be a Bloomberg.

„Látjuk, hogy az európai alumíniumipar valóban szenved a háborútól” – mondta a cég vezérigazgatója, Hilde Merete Aasheim a Bloomberg televíziónak adott interjújában. „Paradoxon, hogy számos gyártó önszankciót hajtott végre az orosz fém tekintetében, miközben vannak olyanok, akik orosz fémet vásárolnak, és sok szempontból profitálnak a háborúból”  – tette hozzá.

Az orosz alumínium jelenleg nem áll szankciók alatt az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Ezzel együtt néhány európai vásárló ódzkodik az oroszországi importtól. A Norsk Hydro például nem hajlandó vásárolni az oroszoktól, míg a Novelis Inc. kizárta az orosz termelést az európai gyárainak jövő évi ellátására vonatkozó új szerződésekre kiírt kulcsfontosságú tendereiből. 

Az Alcoa Corp., a legnagyobb amerikai alumíniumgyártó szeptemberben levélben jelezte az LME londoni fémtőzsdének, hogy az orosz fémmel nem szabadna kereskedni az ipari fémek irányadó tőzsdéjén. Ezzel együtt sok cég nem állt le az orosz importtal, sőt, sokan késztermékeket is vásárolnak Oroszországból. Az olcsó termékek pedig még nehezebb helyzetbe hozzák a nyugati gyártókat. Ennek az eredménye, hogy több alumíniumkohót le is állítottak már Európában.

A Norsk Hydro, amely a világ legnagyobb brazíliai timföldfinomítóját is ellenőrzi, a múlt hónapban úgy döntött, hogy a piaci kereslet csökkenésére válaszul visszafogja két norvégiai kohó termelését, augusztusban pedig közölte, hogy bezárja a szlovákiai Slovalco alumíniumüzemet.