A brexittel valószínűleg London hamarosan megszűnik a világ pénzügyi központjának lenni és a legnagyobb bankok elvándorolnak a Cityből. Több ország pedig mindent megtenne azért, hogy magához csábítsa a pénzintézeteket: a német bankfelügyeleti hivatallal - Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BAFin) - eddig már több mint 20 óriásbank lépett kapcsolatba, hogy előkészítse londoni kirendeltségének áttelepítését Frankfurtba.

Itt kisebb problémát okoz az áttelepülés, mivel idén máris 36 százalékkal több irodahelyiséget adtak bérbe, mint tavaly. A még bérbe vehető irodák mennyisége pedig a lélektani tízszázalékos szint alá süllyedt, hiába építkeznek folyamatosan - tér ki rá az InfoRádió.

Az amerikai, részben állami tulajdonú Bank of America már az ír főváros, Dublin mellett döntött, míg versenytársa a Citigroup Frankfurtot választotta európai székhelyéül. De mások is költözésen gondolkodnak: a bankok máris közel 14 ezer munkahely Londonból történő áttelepítésére tettek előkészületet.

Az írek és a németek mellett a franciák is csábítják a cégeket: Párizs eleganciájával, és 50 százalékos adókedvezmény felajánlásával próbálnak hatni a vezetőkre. Ráadásul a franciák nem elégszenek meg a munkahelyek megszerzésével, a központi bank mindenáron szét akarja szakítani a brit-EU pénzügyi kapcsolatokat.