Döbbenetes mértékben drágul a földgáz, ezért komoly termeléscsökkenés tapasztalható számos európai országban, így például  Nagy-Britanniában, Romániában, Ukrajnában, Litvániában, míg Norvégiában a nagy szereplőnek számító Yara International csökkentette mintegy 40 százalékkal ammóniatermelését – amely maga után vonja a nitrogéntartalmú műtrágya termelésének visszafogását is - írja a Portfolio.

A kiélezett helyzetben előfordulhat, hogy Magyarországon is hasonló történik. Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a lapnak úgy nyilatkozott: "Szinte függőleges görbén emelkedik a földgáz ára, ebben a helyzetben pedig lehetetlen tervezni. Nem csak nekünk, más gyártóknak sincs már forgatókönyvünk a következő időszakra". 

A hazai műtrágyagyártás legnagyobb szereplőjének számító üzletember szemléletes példával érzékeltette a folyamatokat: a földgáz hétfői záróára 90,4 euró volt megawattóránként, kedden nyitáskor 96, délben már 108, délután pedig 117 euró fölé kúszott ez az ár. Kiemelte: minden egyes euró növekedés a földgáz árában 4 euró növekedést jelent a pétisó tonnájának önköltségi árában. Vagyis a keddi 21 eurónyi drágulás 84 euróval teszi drágábbá a pétisó előállítását egy tonnára vetítve.

Ilyen piaci körülmények között számos gyártó csökkenti vagy leállítja a műtrágya termelését, lehetséges, hogy a Nitrogénművek Zrt. is így fog tenni

– tette hozzá, aki szerint az elveszett kapacitásokat nem lehet utólag pótolni. 

Bige a lapnak elmondta, egyelőre nem határozták meg azt az árat, ahol ez bekövetkezik, az elkövetkező napokban döntenek erről. Az egyetlen jó megoldás az lenne, ha a tavaly nyári árakon kapnának földgázt, azzal, hogy jövő nyáron ezt a mennyiséget visszaadják. Ebben az esetben folyamatosan 100 százalékos kapacitással működhetne a műtrágya-gyár, és biztosított lenne a magyar gazdák ellátása. Ezt már kérvényezték a kormánytól, de nem kaptak választ a megkeresésükre – tette hozzá az üzletember.