Beleegyezett a Boeing, hogy 200 millió dollár (83,45 milliárd forint) büntetést fizetnek azért, hogy ejtsék a vádat, miszerint a 737 Max típusú repülőgépük két halálos balesetével kapcsolatban félrevezették a befektetőket – írja a Financial Times. A megállapodás része, hogy a vállalat egykori vezérigazgatója, Dennis Muilenburg 1 millió dollárt (417 millió forintot) fizet a repülőgépgyártó 200 millió dolláros bírságán felül.

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelete (SEC) csütörtökön emelt vádat a Boeinggel és korábbi vezérigazgatójával szemben, amiért a 2018-as indonéziai és a 2019-es etiópiai baleset után is félrevezették a nyilvánosságot. A két balesetben összesen 346 ember veszítette életét.

A SEC információi szerint mikor Muilenburg elolvasta a 2018-as baleset utáni sajtóközleményük tervezetét, javasolta, hogy a hibásan működő repülésirányító rendszerük szoftverfrissítésére utaló részt töröljék, és arra utasította a beosztottjait, hogy emeljék be a szövegbe az indonéz kormány jelentéséből a pilóta hibájára és a karbantartási problémákra utaló részleteket.

Muilenburg aztán a 2019-es baleset után azt nyilatkozta, hogy az 737 Max vizsgálatait igazoló papírokkal minden rendben volt, nem történt csúsztatás. Korábban azonban már az akkori vezető műszaki pilóta, Mark Forkner beismerhette egy üzenetben, hogy félrevezette a hatóságokat.

A Boeing és Muilenburg a vádakat nem ismerte el, de nem is tagadta a vádakat a büntetés vállalásával. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) mindenesetre már 2020 novemberében engedélyezte, hogy újra repüljenek a 737 Max típusú repülőgépek.