A kaliforniai San Joséban Edward Davila amerikai kerületi bíró a 38 éves Holmes-t három rendbeli csalás és egy rendbeli összeesküvés miatt ítélte el, miután az esküdtszék tavaly januárban, egy három hónapon át tartó tárgyalást követően elítélte. Az ügyészség 15 év börtönbüntetést javasolt, míg a védelem azt szorgalmazta, hogy a bíró ne szabjon ki börtönbüntetést – írja a Reuters.

Az ítélethirdetés során Holmes sírva mondta, hogy "lesújtották" a kudarcai, és sok mindent másképp csinált volna, ha lett volna rá lehetősége.

"Mély szégyent éreztem azért, amin az emberek keresztülmentek, mert cserbenhagytam őket" - mondta Holmes.

Az ítélethirdetés előtt Davila "sok szempontból aggasztónak" nevezte az ügyet, és megkérdőjelezte, hogy mi motiválta Holmes-t, a "briliáns" vállalkozót, hogy hamisan tüntesse fel cégét a befektetőknek.

"Ez egy olyan csalási ügy, amelyben egy izgalmas vállalkozás nagy reményekkel indult el, hogy aztán valótlanságok, félrevezetés, egyszerű önhittség és hazugságok miatt meghiúsuljon" - mondta a bíró.

Holmes ügyvédei várhatóan azt kérik majd a bírótól, hogy a tervezett fellebbezés ideje alatt óvadék ellenében szabadlábon maradhasson. Várhatóan fellebbeznek a bíró döntései ellen.

Jeff Schenk helyettes államügyész a meghallgatáson azt mondta Davilának, hogy a 15 éves büntetés "azt a kijelentést tenné, hogy a cél nem szentesíti az eszközt".

Holmes ügyvédje, Kevin Downey házi őrizetet kért, mondván, hogy az enyhítés indokolt, mert ellentétben azzal, aki "nagy bűntettet" követett el, őt nem a kapzsiság motiválta.

A szövetségi próbaidős hivatal 9 év börtönbüntetést javasolt a bírósági papírok szerint.
Stephanie Hinds amerikai ügyész szerint a Holmesra kiszabott ítélet "tükrözi a hatalmas csalás merészségét és az általa okozott elképesztő károkat".

Az ügyészek a tárgyalás során azt mondták, hogy Holmes hamisan adta elő a Theranos technológiáját és pénzügyeit, többek között azt állítva, hogy miniatürizált vérvizsgáló gépe képes tesztek egész sorát lefuttatni néhány csepp vérből. Az ügyészek szerint a vállalat titokban más cégek hagyományos gépeire támaszkodott a betegek tesztjeinek lefuttatásához.

Holmes a saját védelmében tanúskodott, és azt mondta, hogy akkoriban úgy gondolta, hogy a kijelentései pontosak voltak.

Négy vádpontban elítélték, de felmentették négy másik vádpontban, amelyek szerint becsapta a Theranos tesztekért fizető betegeket.

A Theranos azt ígérte, hogy forradalmasítja a betegek diagnosztizálását, mivel a hagyományos laboratóriumokat kis gépekkel váltja fel, amelyeket az otthonokban, a gyógyszertárakban és akár a harctéren is használhatnak.

A Forbes szerint 2014-ben, amikor 30 éves volt, és a Theranosban lévő részesedése 4,5 milliárd dollárt ért, Holmes-t a világ legfiatalabb női self-made milliárdosának nevezték. A Theranos azután omlott össze, hogy 2015-ben a Wall Street Journal egy sor cikke megkérdőjelezte a technológiáját.