A Lidl és a brit Wyke Farms tejipari beszállító közreműködésével elkészülhet az első brit élelmiszerboltláncokban kapható, karbonsemleges cheddar sajt 2021 végére. A hűtött sajt jelenleg a második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a kereskedelmi cég ellátási láncában, a dobogó első fokán a friss hús áll.

A tejipari vállalat 25 éve a Lidl beszállítója, és már eddig is számos fenntarthatósági lépést tett, többek között csökkentette a műanyag mennyiségét, illetve az újrafelhasználhatóság érdekében is együtt dolgoznak a vállalattal. Most a Lidl közvetlenül dolgozik a beszállítóval azon, hogy mind a gazdálkodás, mind pedig az üzleti modell fenntarthatóbb legyen, illetve elősegítik az úgynevezett karbonkredit vásárlását is, ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a vállalat bizonyos mennyiségű szén-dioxidot bocsásson ki - írja a The Grocer élelmiszeripari szaklap.

Mínusz 22,5 kiló károsanyag-kibocsátás évente

A folyamat során többek között csökkentették a műtrágyahasználatot és olyan takarmányokat használtak, amelyeket nem kellett messziről szállítani. A Lidl szerint a különleges sajttal évente 22,5 millió kilogramm szén-dioxid-kibocsátást tudnak megspórolni.

Amali Bunter, az egyesült királyságbeli Lidl felelős beszerzésért és etikus kereskedelemért felelős vezetője szerint a vállalat a fenntartható megoldások bevezetésével készíti fel a brit gazdálkodást a jövőre. A karbonsemleges termék előállításához szükséges rendszer kifejlesztése komoly beruházást jelentett, de ez segítheti a beszállítói gyakorlatokat a jövőben is.

Vitorláson jön a hippi kávé

A sajt mellett a kávét is próbálták már karbonsemlegessé tenni: egy brit kávépörköléssel foglalkozó cég a Kolumbiából megrendelt kávészemek vitorláshajóval szelték át az óceánt. A környezetbarát szállítási módnak köszönhetően az út három hónapig tartott. A Yallah Coffee kávépörkölő tulajdonosa, Richard Blake évekig dolgozott azon, hogyan lehetne fenntartható forrásból származó kávét úgy szállítani, hogy annak karbonlábnyoma a lehető legkisebb legyen.