A lengyel vállalatok egy részének exportsikerei jó alapot teremtenek arra, hogy cégfelvásárlásokkal is megvessék a lábukat külföldi piacaikon - adta hírül a Business Insider Polska. Mivel eddig nem forgatták be a pénzüket ilyen típusú beruházásokba, sikerült jelentős tartalékokat felhalmozniuk az üzletekhez.

A szakértők szerint a lengyel cégek vásárlásait megkönnyíti, hogy a gazdaság gyorsabban növekszik, mint a régió többi gazdasága, ami pörgeti a külkerforgalmat is. A GDP-hez viszonyítva jelentősen nőtt a lengyel gazdaság nyitottsága az elmúlt 15 évben: a bruttó hazai terméknek ma több mint 50 százaléka jön a külkereskedelemből, szemben a korábbi kevesebb mint 30 százalékkal.

Ez a következő években folytatódhat, miközben a nagyobb hazai vállalkozások francia, német, angol, olasz cégeket és márkákat szerezhetnek meg. Az egyik példa Wielton pótkocsigyártó üzlete: a vállalat 2018 végén megvette a brit Lawrence David utánfutógyártó részvényeinek 75 százalékát, 26 millió fontért. A Nowy Styl bútorgyárt éppen most veszi meg a csődöt jelentett francia Majenca céget. A Magyarországon is ismert CCC cipőáruházlánc pedig 10 millió svájci frankért vette meg a Karl Vögele AG részvényeinek 70 százalékát.

Szakértők szerint számos lengyel vállalat készen áll arra, hogy vezető szerepet töltsön be ágazatában a régióban. Így áll a helyzet a petrokémiában és a vegyiparban, ami sokat fejlődött a térségben. Lengyelországban kiemelkedő vállalatok is vannak ebben az iparágban, amelyek készek a felvásárlásokra. Hasonló a helyzet az informatikában.