Felére esett a Continental AG nyeresége az első negyedévben forgalmának tíz százalékos csökkenése mellet a cég honlapján csütörtökön közzétett beszámoló alapján. A cég a második negyedévben veszteségre, az év egészében a tavalyinál kisebb forgalomra és működési eredményre számít - írja a cég a jelentésében.

A cég a január-márciusi negyedévben 9,84 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el, működési eredménye 1,16 milliárd euró működési eredményt ért el 1,47 milliárd euró után.

QP | Quality Placement

Az egyszeri tételektől mentes adó előtti eredmény (EBIT) 51,1 százalékkal 431,9 millió euróra csökkent.

A Continental autóipari alkatrész beszállítói (Automotive Technologies) üzletága 4,11 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el a negyedévben az egy évvel korábbi 4,73 milliárd euró után. A működési eredmény 427 millió euróra csökkent 505 millió euróról.

Az abroncsgyártó üzletág (Rubber Technologies) értékesítési árbevétele 3,97 milliárd euróra csökkent 4,37 milliárd euróról, a működési eredmény 651 millió euróra 788 millióról.

A hajtáslánc technológiai (Powertrain Technologies) üzletágban a bevétel 1,83 milliárd euróra csökkent 2,00 milliárd euróról, a működési eredmény 116 millió euróra 186 millió euróról.

A Continental adatai szerint az első negyedévben a személygépkocsik és kis-haszongépjárművek gyártása, így a gyártóknak szállított abroncsok mennyisége 25 százalékkal csökkent világszerte, a kiskereskedelmi abroncsértékesítés 16 százalékkal esett vissza. A második negyedévre a járműveknél 40 százalékos, az abroncseladásoknál 30 százalékkal csökkenését várnak.

A közepes és nehéz haszongépjárművek gyártása a Continental szerint az első negyedévben 30 százalékkal csökkent, a csereabroncsok értékesítése pedig 13 százalékkal. A második negyedévben az előbbinél 40, az utóbbinál 20 százalékos visszaeséssel számolnak.

A cég igazgatótanácsa a globális járvány hatásaira hivatkozva visszavonta idei terveit, egyelőre az eredményről és a forgalomról annyit közölt, hogy az elmarad majd a tavalyitól.

A cég minden üzletágát hátrányosan érintették a korlátozások és a kereslet csökkenése. Termelőegységeik több mint 40 százalékánál állt átmenetileg a termelés, 249 üzemükből minden ötödikben áll a termelés, 240 ezer alkalmazottjuk 60 százalékának csökkentették a munkaidejét. Wolfgang Schäfer pénzügyi igazgató szerint a második negyedév lesz a leggyengébb az év folyamán. Magyarországon pedig a társaság leépítéseket is végrehajtott.

A tavalyihoz képest 20 százalékkal csökkentik a költségeket, köztük a beruházásokat is. Az első negyedévben például 26 százalékkal fogták vissza berendezés és szoftver beruházásokat, igaz a kutatási-fejlesztési kiadásaikat 1,1 százalékkal 913,0 millió euróra növelték.

A cég a kapacitásbővítések szüneteltetése mellett elsősorban informatikai, ezen belül is az önvezető technológiai fejlesztéseket fogja vissza. "E területeken hat hónapos időveszteség nem jelent piaci hátrányt, hiszen a fejlesztések tíz éves távlatban válnak kereskedelmileg éretté" - mutatott rá Wolfgang Schäfer.