Felére esett a Continental AG nyeresége az első negyedévben forgalmának tíz százalékos csökkenése mellet a cég honlapján csütörtökön közzétett beszámoló alapján. A cég a második negyedévben veszteségre, az év egészében a tavalyinál kisebb forgalomra és működési eredményre számít - írja a cég a jelentésében.

A cég a január-márciusi negyedévben 9,84 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el, működési eredménye 1,16 milliárd euró működési eredményt ért el 1,47 milliárd euró után.

Az egyszeri tételektől mentes adó előtti eredmény (EBIT) 51,1 százalékkal 431,9 millió euróra csökkent.

A Continental autóipari alkatrész beszállítói (Automotive Technologies) üzletága 4,11 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el a negyedévben az egy évvel korábbi 4,73 milliárd euró után. A működési eredmény 427 millió euróra csökkent 505 millió euróról.

Az abroncsgyártó üzletág (Rubber Technologies) értékesítési árbevétele 3,97 milliárd euróra csökkent 4,37 milliárd euróról, a működési eredmény 651 millió euróra 788 millióról.

A hajtáslánc technológiai (Powertrain Technologies) üzletágban a bevétel 1,83 milliárd euróra csökkent 2,00 milliárd euróról, a működési eredmény 116 millió euróra 186 millió euróról.

A Continental adatai szerint az első negyedévben a személygépkocsik és kis-haszongépjárművek gyártása, így a gyártóknak szállított abroncsok mennyisége 25 százalékkal csökkent világszerte, a kiskereskedelmi abroncsértékesítés 16 százalékkal esett vissza. A második negyedévre a járműveknél 40 százalékos, az abroncseladásoknál 30 százalékkal csökkenését várnak.

A közepes és nehéz haszongépjárművek gyártása a Continental szerint az első negyedévben 30 százalékkal csökkent, a csereabroncsok értékesítése pedig 13 százalékkal. A második negyedévben az előbbinél 40, az utóbbinál 20 százalékos visszaeséssel számolnak.

A cég igazgatótanácsa a globális járvány hatásaira hivatkozva visszavonta idei terveit, egyelőre az eredményről és a forgalomról annyit közölt, hogy az elmarad majd a tavalyitól.

A cég minden üzletágát hátrányosan érintették a korlátozások és a kereslet csökkenése. Termelőegységeik több mint 40 százalékánál állt átmenetileg a termelés, 249 üzemükből minden ötödikben áll a termelés, 240 ezer alkalmazottjuk 60 százalékának csökkentették a munkaidejét. Wolfgang Schäfer pénzügyi igazgató szerint a második negyedév lesz a leggyengébb az év folyamán. Magyarországon pedig a társaság leépítéseket is végrehajtott.

A tavalyihoz képest 20 százalékkal csökkentik a költségeket, köztük a beruházásokat is. Az első negyedévben például 26 százalékkal fogták vissza berendezés és szoftver beruházásokat, igaz a kutatási-fejlesztési kiadásaikat 1,1 százalékkal 913,0 millió euróra növelték.

A cég a kapacitásbővítések szüneteltetése mellett elsősorban informatikai, ezen belül is az önvezető technológiai fejlesztéseket fogja vissza. "E területeken hat hónapos időveszteség nem jelent piaci hátrányt, hiszen a fejlesztések tíz éves távlatban válnak kereskedelmileg éretté" - mutatott rá Wolfgang Schäfer.