A lap tudomása szerint a tartományi kormányzat "szándékos és rosszhiszemű károkozásnak" tekinti a dízeljárművek emissziós értékeinek manipulálását. A tartományi kormányzat már tett javaslatot peren kívüli megállapodásra a Volkswagennek, amit a konszern a törvényes határidőn belül nem fogadott el.

Edith Sitzmann tartományi pénzügyminiszter a lap értesülése szerint a héten kedden terjeszti a kabinet elé intézkedési javaslatát, amelyben kártérítési igénnyel kívánnak fellépni a tartományi kormányzat által - például a rendőrség számára - vásárolt vagy lízingelt dízeljárművek után.

A tartományi kormányzat "költségvetési kötelességének" tekinti bevételei időbeni biztosítását - idézi a FAZ a tartományi pénzügyminisztérium szóvivőjét.

A FAZ megkeresésére a Volkswagen szóvivője közölte, hogy "nincs tudomásunk ellenünk indított perről".

Hasonló lépést fontolgat Észak-Rajna-Vesztfália tartomány is a dízelautók gyártói ellen. A Rheinische Post lapnak adott interjúban Peter Biesenbach tartományi igazságügyi miniszter jelezte, hogy vizsgálják egy kártérítési kereset indításának lehetőségét a tartomány birtokában lévő több ezer dízeljármű gyártója ellen.