Franciaországban az ország áramellátásának négyötödét adó atomerőművek egy részénél biztonsági felülvizsgálat folyik, ráadásul két érintett blokk üzembe helyezését egy hónappal, vagyis december végéig elhalasztották. Az Electricité de France SA (EDF) által üzemeltetett francia atomerőmű-flotta termelése tízéves mélypontra került.

A briteknek akkor fáj majd a fejük, ha a jövő év elején a nagy lehűléshez jelentős szélcsend párosul. Ekkor ugyanis leállnak a szélerőműveik. A január 9-én kezdődő héttől állhat fenn a veszély, hogy minden szomszédjuktól a lehető legtöbb áramot kell beszerezniük - olvasható a lapban.

Tényleges ellátási zavar nem fenyeget, mert bőségesek a tartalékkapacitások és többségében megfelelők a régiókat összekötő vezetékek is. A fő változás az import megugrása, egyúttal a nagykereskedelmi árak emelkedése lehet. A drágulás már november 3-án megindult, amikor az EDF közölte, hogy november 30. helyett csak december 31-én helyezi üzembe a 900 megawattos Dampierre 3-as és az 1500 megawattos Civaux 2-es reaktort.

A Reseau de Transport d'Electricité helyi rendszerirányító már a hónap elején figyelmeztette az országot, hogy áramszűke lehet: ötleteket adott a felhasználás csökkentéséhez és arra, mit lehet tenni, ha nincs áram. A briteknek viszont vannak szűkös, de bevethető tartalékkapacitásaik, amelyeket aktiválhat a National Grid Plc.

A magyarországi áramrendszer felkészült a télre a rendszerirányító Mavir Zrt. szerint. Az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő. Az átviteli hálózat műszaki állapota kifogástalan, a szükséges nemzetközi megállapodások és egyeztetések megtörténtek. Az átviteli kapacitások a szomszédos villamosenergia-rendszerek felé rendelkezésre állnak. A rendszerirányító nem ismert olyan kockázatot, amely a szükséges importot korlátozná - írta a Világgazdaság.