A Coca-Cola Németország legnagyobb italgyártó vállalata, a CCEP DE (Coca-Cola European Partners Deutschland GmbH) palackozza, értékesítési és forgalmazza a márka termékeit - a tavalyi értékesítési volumen meghaladja a 3,5 milliárd litert. A cég 325 ezer kiskereskedelmi és vendéglátóipari ügyfelet szolgál ki, és mintegy hétezer embert foglalkoztat. Ezért sem elhanyagolható lépés, hogy a cég komolyan veszi: 2040-re éghajlat-semlegessé kell válniuk.

Ennek részeként kötött a CCEP DE megállapodást a Vattenfallal arról, hogy az energetika zöld transzformációban jártas vállalat tevékenyen részt vesz a Coca-Cola céges autóparkjának villamosításában. Jól lehet, a szériakész villanykamionokra és elektromos teherautókra még várni kell, de a CCEEP 2300 céges autóját fogja elektromosra lecserélni 2025-ig úgy, hogy a mögéjük szükséges töltő infrastruktúrát a Vattenfall építi meg - írta meg az Információs Világszemle (iwr.de).

A megállapodás szerint a Vattenfall mintegy 2300 gépkocsivezetőre szabott töltési infrastruktúrát épít ki úgy, hogy ezek a munkahelyeken létesített töltőpontokon túl, igény szerint az otthoni körülmények közé installált töltőállomást is biztosítják. A teljes projektre legfeljebb négy évet adtak maguknak a felek.

A szerződésnek része az is, hogy a munkahelyi töltőrendszereket kizárólag megújuló energiaforrásokból táplálják, valamint, hogy a Coca-Cola alkalmazottak kapnak Aral Fuel & Charge kártyát, amivel a Coca-Cola telephelyein kívül, útközben, az Aral kutaknál, de a nyilvános németországi töltőpontok több mint 99 százalékánál megtankolhatják majd az elektromos járműveket. A Vattenfall azt is ígéri, hogy az intellignes hálózati rendszer költséghatékony megtérülést biztosít majd a CCEP DE számára.

Váltás: egy generáción belül

A Vattenfall szeretné elérni, hogy egy generáción belül biztosítva legyen a fosszilis üzemanyagok nélküli élet - mondta a bejelentés kapcsán a PresseBoxnak Fermin Bustamante. A cég értékesítési és üzemeltetési igazgatója szerint ehhez kulcsfontosságú az emissziómentes forgalomra átállás, és Németországban az a tapasztalat, amit a Coca-Cola és a Vattenfall 2019 eleje óta Svédországban felhalmozott azzal a céllal is, hogy csökkentsék a vállalat szén-dioxid-kibocsátását. (Svédországban a két cég 2019 óta dolgozik együtt, a Vattenfall ma már kizárólag megújuló energiát szállít a stockholmi kólaüzembe.)

A német Coca Cola céges autóinak szén-dioxid-kibocsátása tavaly 14 600 tonna volt. Erről Tilmann Rothhammer, a Coca-Cola European Partners Germany ügyfélszolgálati és ellátási láncot biztosító ügyvezető igazgatója beszélt, aki elmondta, hogy az elektromos járművekre váltásuk fontos lépcsőfok a cég 2040-ig vállalt éghajlat-semlegessé válásához. Ezért a németországi töltési infrastruktúra kiépítésére mintegy 800 ezer eurót költenek el, illetve az alkalmazottak és a Coca Cola autóit használók további támogatást kapnak az otthoni töltőállomás megvásárlásához.