A pekingi vezetés lehetővé teszi, hogy Kína öt legnagyobb bankja növelje hitelezését az első negyedévben. A központi bank a kölcsönök maximum ötszázalékos emelése előtt nyit utat, emellett a fedezet- és kockázatkezelés szabályainak enyhítésével segíti a kisvállalkozások forráshoz jutását - jelentette a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

A jegybank azt akarja, hogy az idei hitelkihelyezés 30 százaléka essen az első negyedévre, ugyanennyi a másodikra, majd 20-20 a harmadikra és a negyedikre. A kínai bankszabályozási hatóság engedélyezheti a pénzintézeteknek, hogy az egyéni vállalkozóknak kínált forgóeszközhitelek kockázati súlyozását 100-ról 75, a mikro- és kivállalkozásokét 75-ről 50 százalékra mérsékeljék. A bankoknál 14,6 ezer milliárd jüan (2,3 ezer milliárd dollár) ilyen típusú kölcsön fut ki augusztusig. Emellett nagyobb mértékben vehetik figyelembe a kockázatok számolásánál a rossz hitelekre képzett tartalékokat.

Az önkormányzatoknak nincs pénz

A felügyelet ugyanakkor azt akarja, hogy a pénzintézetek nagyobb hangsúlyt fektessenek a helyhatóságokhoz áramló hitelek kockázataira. Felhívják a bankok figyelmét, hogy álljanak ellen az új városi és falusi önkormányzati vezetőségek igényeinek, amelyek célja, hogy olyan projektekre szerezzenek pénzt, amelyek gyorsítják a növekedést és ezzel fényezik a helyi nacsalnyikokat.

Emellett azt is világossá tették a bankoknak, hogy nagyon oda kell figyelniük azokra a hiteligényekre, amelyeket befejezetlen beruházások lezárásához kérnek, ám valójában új projektek megindítására használnak fel. Az ilyen trükkök kieszelését a munkahelyek bővítésének igénye ösztönözheti.

A 8,9 százalékos GDP-növekedés kevés

A monetáris enyhítést a gazdasági növekedés ösztönzésének igénye indokolhatja - Kínában a negyedik negyedévben "mindössze" 8,9 százalékkal bővült a GDP. A szakértők az év eleji lépést úgy értékelik, hogy az idei év egészében enyhébb lesz a pénzügyi környezet az országban.

Tavaly a magas infláció és a helyhatóságok kevéssé korlátozott hitelezése miatt felúvódó ingatlanbuborék megfékezése érdekében szigorították a bankok tartalékképzési követelményeit és kissé a kamatok is emelkedtek. A kormány "stabil gazdasági növekedést" akar 2012-ben.