A legnagyobb lengyel vállalkozók és vállalatok szerint kormányuk álláspontja (ez a magyar kormányé is - a szerk.), amely vétóval fenyeget a közös EU-s költségvetést illetően a kifizetések jogállamisági kritériumok kötése miatt, 240 milliárd zloty segítségtől foszthatja meg Lengyelországot, ami súlyos gazdasági károkat okozhat az országnak - tudósított a Busines Insider Polska.

Az unió megvan Lengyelország nélkül, Lengyelország az unió nélkül azonban nincs - fogalmaznak a vállalkozók, akik kérik Jaroslaw Kaczynskitől a vezető  kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnökétől, miniszterelnök-helyettestől, az ország tényleges vezetőjétől, illetve a két kisebb koalíciós párt vezetőjétől Zbigniew Ziobrótól és Jaroslaw Gowintól, hogy változtassanak politikájukon.

A vállalkozások szakmai szervezete szerint az ország elszigetelődne és ellentétbe kerülne európai partnereivel. Ha nem lesz változás a kormány politikájában, az eloszlathatja a befektetők bizalmát a lengyel cégek iránt, miközben a koronavírus-válság amúgy is csapást mér az ország gazdaságára.

Az EU-s pénzek nélkül nem lehet megmenteni a munkahelyeket, a családok jövedelmét. Lengyelország uniós csatlakozása óta csaknem 190 milliárd eurót kapott, miközben 60 milliárdot fizetett be az uniós büdzsébe.