Az európai légi közlekedésért felelős szervezet, az Eurocontrol elemzése szerint idén január és április közt a légiforgalom 65 százalékkal kisebb volt, mint 2019 azonos időszakában – írja az Index.

Véleményük szerint az, hogy mikor lehet ismét elérni a járvány előtti szintet, elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül mindenkihez eljuttatni a koronavírus elleni vakcinákat, valamint hogy ezek hatásosak lesznek az vírusvariánsok ellen.

Erre vonatkozóan a szervezet három forgatókönyvet állított elő.

A legkedvezőbb esetben úgy számolnak, hogy a vakcinák elosztása gyorsan és zökkenőmentesen halad és már idén nyáron számos utazási korlátozást feloldani. Véleményük szerint ebben az esetben 2024-re visszaállhat a járvány előtti állapota a forgalom volumene.

Ennél szkeptikusabban számol a másik két forgatókönyv. Az egyiknél úgy számolnak, hogy Európában csak 2021 végére sikerült elérni a nyájimmunitást, valamint az utazási korlátozásokat is csak ekkor, valamint 2022 első felében sikerült feloldani. Ez esetben megközelítőleg 2025-re teszik azt az időszakot, amikor visszaállhat a légi közlekedés a régibe.

A legrosszabb forgatókönyvnél úgy számolnak, hogy az időközben megjelenő újabb és újabb variánsok ellen nem hatnak a koronavírus elleni oltóanyagok, ezért a járvány Európában és világszerte is évekig marad jelen. Ez esetben úgy számolnak, hogy a légiforgalom csak körülbelül 2029-ben állhat vissza a járvány előtti állapotába.

A szervezet vezetője szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a második forgatókönyv következik majd be. Earmonn Brennan emlékeztetett arra, hogy a vakcinaelosztásban történő előrelépések ellenére még mindig sok helyen fenntartották az utazási korlátozásokat.