Könnyű az ellentét analízisben hívő elemző dolga, amikor az árfolyamok egy nagy esés után fontos technikai támaszhoz érkeznek, a piaci szereplők szélsőséges mértékben alulpozícionáltak és a portfóliókban a készpénz aránya évtizedes csúcsokra emelkedik. Ilyenkor általában nem nagy vakmerőség pozitív fordulatot vizionálni a világ tőkepiacain, mondván, aki el akart adni eladott, nincs már hová esni, s ha csak nem jön egy újabb Lehman Brothers (vagy ehhez fogható hatású piaci esemény) az árfolyamok jó eséllyel felfelé fognak elindulni.

Pontosan ez volt a helyzet idén februárban is, amikor a Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felmérése szerint a megkérdezett, nagyjából összesen mintegy 600 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember 15 éve nem látott mértékben félt a piaci eséstől. Akkor az mondták, hogy az általuk kezelt portfóliókban a készpénz aránya átlagosan elérte az 5,6 százalékot.

A piacok február vége óta tartó megpattanását követően ez gyorsan csökkenni kezdett, márciusban már csak 5,1 százalékon állt az arány, azonban a friss áprilisi adatok szerint újra a 15 éves csúcs közelébe nőtt,  5,4 százalékra. Mindezt úgy, hogy kezdve az S&P 500-as indexszel szinte az összes nagy részvényindex jóval magasabban jár, mint február közepén, az olaj árfolyama és a kockázatosabb devizák és kötvények többsége is.

Ez elég felemás helyzetet eredményez a piacon, sok a pesszimista befektető, mindenki arra számít, hogy a fontos szintek közeléből a kéthónapos emelkedés után lefordulnak már az árfolyamok, s pont ezért készpénzt halmoznak fel, s pont ezért nem érkezik el a várva várt esés. A másik olvasata az lehet a dolognak, hogy a szereplők számára a negatív tartományba érkező kamatok mellett mindegy, hogy készpénzt, vagy kötvényt tartanak, így a portfóliók készpénzarányára vonatkozó adatokat már nem érdemes olyan komolyan venni, mint korábban.

Kockázatkerülők a befektetők

A felmérés eredményei egyébként általában is a kockázatkerülésről tanúskodnak. Erre bizonyíték, hogy a készpénz mellett a befektetők a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei felé fordultak a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártók papírjai helyett. Csökkentették a a nyersanyagpiacnak kitett szektorok súlyát is, s az eurózóna és japán súlya is csökkent a portfóliókban.

A megkérdezettek többsége, 82 százaléka szerint nem valószínű a recesszió a világgazdaságban a következő 12 hónap során. A Fedtől a többség, 54 százalék 2 kamatemelésre számít az idén, 27 százalék szerint viszont csak egy szigorításra kerül majd sor.

A piacokat fenyegető legnagyobb olyan veszély, amelynek bekövetkezése ugyan kicsi, de pusztító hatással járna (tail risk) a válaszadók szerint jelenleg a kvantitatív monetáris politikák kudarca lenne. Ezt követi a brit kilépés az unióból, valamint egy esetleges globális recesszió, illetve egy újabb váratlan jelentős kínai devizaleértékelés.  A Brexit esélye a a válaszadók szerint igen kicsi. A megkérdezettek mindössze 14 százaléka nevezte azt valószínűnek.

Az elmúlt hónap során egy kicsit csökkent Európa népszerűsége a befektetők körében. A múlt havi nettó 41 százalék után már csak nettó 33 százalék súlyozza felül portfólióiban az eurózónás részvényeket, ami 15 havi mélypontot jelent. Az amerikai részvények alulsúlyozottsága eközben csökkent egy keveset, nettó 10 százalékra a márciusi 10 százalékot követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!