Alekszandr Medvegyevet és Andrej Kruglovot, a Gazprom vezérigazgató-helyetteseit szombaton számoltatta be Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az általános energetikai, valamint az európai országokba irányuló gázszállítások körüli helyzetről.

A pénzügyi és gazdasági kérdésekben illetékes Kruglov elmondta, hogy a Gazprom jelenleg a szerződéses kötelezettségeknek megfelelő mennyiségű földgázt szállít az európai partnerországnak, de nem tud eleget tenni a nyugat-európai országok pótlólagos igényeinek. Elismerte azt is, hogy néhány napig összességében az előírtnál mintegy 10 százalékkal kevesebb földgázt exportáltak a nyugat-európai országokba, de - tette hozzá - mostanra helyreállt a szállítások normális menete.

Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a megnövekedett európai keresletet nem tudják kielégíteni. "Látjuk, hogy nagyobb a kereslet... A Gazprom azonban jelenleg nem tud a szerződésekben rögzített mennyiségen felül szállítani az erre igényt jelző nyugat-európai partnereinek" - mondta Kruglov.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök utasította a Gazprom vezetőit, hogy tegyenek meg mindent az európai igények teljesítésére, de az elsődleges feladat a hazai szükséglet kielégítése. "Arra kérem önöket, hogy tegyenek meg minden lehetséges erőfeszítést európai partnereink igényeinek teljesítésére, de vegyék figyelembe, hogy általában véve az energetikai cégek, köztük a Gazprom fő feladata Oroszország belső szükségleteinek, az oroszországi fogyasztók igényeinek kielégítése" - mondta az orosz kormányfő.

Az Európai Bizottság (EB) pénteken közölte: egyre több európai ország jelzi, hogy kevesebb földgázt kap Oroszországból. Nyolc EU-tagállamban - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország - csökkentek a gázszállítások. Az EB szóvivője - a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélve - hozzátette, hogy nem kell tartani rendkívüli helyzettől, mert minden érintett ország biztosítani tudta a szükséges készleteket tartalékokból vagy más megoldással.

Az uniós szóvivő jelezte, hogy a helyi kereslet megugrása esetén Oroszországnak szerződéses lehetősége is van az export bizonyos értékű csökkentésére.

A Gazprom még szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt közölte, hogy a vállalat folyamatosan teljesíti kötelezettségeit európai partnerei felé annak ellenére, hogy a hideg időjárás miatt az oroszországi gázfogyasztás megnövekedett.

QP | Quality Placement