Tévedésből közel 250 ezer dollárt - több mint 100 millió forintot - utalt a Google egy férfinak, aki soha nem dolgozott a vállalatnak – írja a CNN. Sam Curry, egy kriptovalutával foglalkozó cég, a Yuga Labs biztonsági mérnöke a Twitteren tette közzé, milyen váratlan szerencse érte, és jelezte, nem baj, ha a tech óriás nem kéri vissza az összeget.

Pechjére a Google már dolgozik azon, hogy visszaszerezze a tévedésből elutalt pénzt. A cég szóvivője elmondta, emberi hiba eredménye, hogy rossz helyre küldték az összeget, és azon vannak, hogy mielőbb korrigálják azt.

Még a biztonsági mérnöknél is jobban járt egy ausztráliai nő, Thevamanogari Manivel, akinek 10,5 millió ausztrál dollárt (7,2 millió amerikai dollár) utalt a Crypto.com a 68 dolláros visszatérítés helyett. A kriptoplatform egyik munkatársa tévedésből a kifizetendő összeg helyére ütötte be a bankszámlaszámot, és a hibát csak hét hónappal később vették észre. Addigra a kedvezményezett már vásárolt egy négy hálószobás, négy fürdőszobás, mozival és edzőteremmel felszerelt házat Melboune-től körülbelül 32 kilométerre a testvére nevére, a fennmaradt összeg jelentős részét pedig egy másik bankszámlára mozgatta.

Az ügy bíróság elé került, és az a döntés született, hogy Manivelnek és a testvérének el kell adnia a házat, az abból befolyó összeg pedig a kriptocéget illeti, emellett ki kell fizetniük a vállalat üggyel kapcsolatos jogi kiadásait, 10 százalékos kamattal – a számla így közel 19 millió dollárra rúg. Az ügyben a következő bírósági tárgyalás október elején lesz.