"Július 5-től néhány héten át csak az ikea.ru oldalon lehet IKEA árukat vásárolni" - közölte a bútoros cég orosz leányvállalat. Bejelentették, hogy az áruk addig lesznek akciósak, amíg raktáron vannak.

A felesleges készletek értékesítésre és a bevételszerzésre tett kísérletet nem biztos, hogy szó nélkül hagyják majd: a legtöbb vállalatra külön nyomást gyakoroltak a legtöbb országban, hogy vonuljon ki az orosz piacról, amilyen gyorsan csak tud. Az Ikea még mindig 14 bevásárlóközpontot üzemeltet az országban MEGA márkanév alatt, bár közölte, hogy vizsgálja a lehetőségét, hogy értékesítse az ottani 17 bútoráruházát, amelyek egyelőre zárva vannak – írja a Reuters.

Nehéz veszteség nélkül kivonulni

Számos vállalat függesztette fel tevékenységét Oroszországban azóta, hogy Moszkva február végén több tízezer katonát küldött Ukrajnába egy - ahogyan azt maga nevezi - "különleges művelet" keretében. Azonban kevesebb mint 40, köztük a McDonald's, a Societe Generale és a Renault, jelentett be olyan megállapodásokat, amelyekben eladják eszközeiket vagy átadják a kulcsokat helyi menedzsereknek.

Az Ikea a múlt hónapban közölte, hogy gyárakat ad el, irodákat zár be és csökkenti 15 000 fős létszámát az országban, mivel belátható időn belül nem számít az értékesítés folytatására. A tulajdonos Ingka Group júniusban azt mondta, hogy nyitott arra, hogy egy napon visszatérjen Oroszországba, de a feltételek jelenleg nem adottak ehhez.

Az Ikea közölte, hogy augusztus végéig továbbra is fizetni fogja az Oroszországban dolgozó közel 15 000 alkalmazottját. A Baza Telegram-csatorna által a múlt héten megszerzett felvételeken emberek sprinteltek végig egy Ikea áruházon, amikor az alkalmazottak visszatérhettek, és felhasználhatták a 15 százalékos kedvezményüket.