Vasile Mihalka és Liviu Tiple Kárpátaljáról – ahogy ők mondják, Zakarpattiából – származnak, egy kis településről, ahol románok, magyarok és ukránok élnek együtt, így nem volt furcsa számukra a kolozsvári többnyelvűség - írta a Maszol.

Mivel román anyanyelvűek, könnyebben tudtak munkát találni Romániában, ám úgy látták, hogy azok – főleg az idősebbek –, akik nem tudnak románul vagy angolul, nem találnak hosszú távra munkát.

Úgy érezték, hogy tenniük kell valamit, így társultak, hogy létrehozzák az Ucraina Food ételkiszállító vállalkozást, amely hagyományos ukrán ételeket szállít házhoz Kolozsváron. Jelenleg három szakács dolgozik náluk, online lehet rendelni a fogásokat, a két ötletgazda pedig kiszállítja az ételeket. Mint mondták, kis ukrajnai történelmet akartak becsempészni Romániába, emellett segíteni akarják megélhetést kereső honfitársaikat is.

Nem kell nyelvtudás

Lehet találni munkahelyeket Kolozsváron, de a szolgáltatások területén elengedhetetlen a nyelvtudás. A kifőzdében dolgozóknak viszont nem kell aggódniuk emiatt, hiszen az alapítók tudnak románul, intézik a papírmunkát és az ételkihordást.

Az Ucraina Food főként töltött tésztafélékre szakosodott, mert Romániában nem nagyon létezett eddig ilyesmi. A tradicionális ukrán ételek közé a vareniki tartozik – ezt krumplival, meggyel, tehéntúróval készítik –, de vannak más népektől átvett receptek is, a khinkali és a mantâ ilyen. A mantâ ujgur eredetű, török közvetítéssel került a mai Ukrajna területére, derül ki az Ucraina Food honlapjáról.

Liviu Tiple úgy látja, sok ukrajnai rendel tőlük, akiknek hiányoznak az otthoni ízek, de vannak kolozsvári vásárlóik is, hiszen ez nekik újdonságnak számít, a legtöbben nem kóstoltak ilyen ételeket. Hosszú távon növekedni, terjeszkedni szeretnének, ám ahhoz, hogy éttermet hozzanak létre, nagyobb befektetés kellene.