Esett a Royal Philips profitja a tavalyi utolsó negyedévben, amikor komoly összeget kellett félretennie a visszahívott lélegeztető készülékeinek javítására, illetve cseréjére, miközben a céget is komolyan sújtotta a globális chiphiány.

 

Az amszterdami székhelyű konszern közölte: a december végével záródott negyedévben adózott eredménye 151 millió euró lett, 75 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 607 millió eurónál. A szakértők által inkább figyelemmel követett EBITA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) 647 millió euróra süllyedt a 2020 negyedik negyedévi 995 millió euróról.

A holland konszern mintegy 725 millió eurót tett félre a visszahívott mintegy 5 millió lélegeztetőgépének és úgynevezett CPAP légzőkészülékének javítására, illetve cseréjére.

A Philips negyedéves bevétele 6 százalékkal, 4,9 milliárd euróra csökkent. Az adat 350 millió euróval elmaradt a szakértők által várttól. Összehasonlítható alapon a cég eladásai 10 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

A vállalat arra számít, hogy összehasonlítható alapon az eladása 2022 elején esni fog, a második negyedévben már kezd helyreállni, a második fél évben pedig növekedésnek indul. A Philips a folyó évre 3-5 százalékos eladásnövekedéssel számol.

A Philips - amely öt éve vált meg alacsony nyereségességű fényforrás üzletágától, hogy részben az egészségügyre koncentráljon - három nagy divíziót működtet: személyi használatra szolgáló kisebb elektromos eszközöket, diagnosztikai készülékeket, továbbá egészségügyben alkalmazható szoftvereket gyárt, illetve fejleszt.