Több multinacionális vállalat fordíthat hátat Szlovákiának az ott is egyre súlyosabb problémákat okozó munkaerőhiány miatt - írja a szlovákiai magyar nyelvű újság online verziója, az ujszo.com a Sme napilap információira hivatkozva.

A lapok beszámolója szerint hiába érkezik egyre több dolgozó külföldről és emelik a béreket a cégek, a munkaerőhiány továbbra is gondokat okoz. A cégek pedig egymástól próbálják meg elcsábítani a dolgozókat és akadnak vállalatok, akik már a kivonulást fontolgatják.

A három, egymástól független - ügyvédi, személyzeti és ipari - forrás szerint a Samsung a két szlovákiai gyárából a termelés egy részét külföldre vinné. A Samsungnak egyébként megoldást jelenthetne az, ha nagyobb mennyiségben hozhatna be az olcsó külföldi munkaerőt az országba, ám ezt a jogszabályok nem engedik.

A kivonulásról szóló értesülést kommentálva Ján Nemasík, a Samsung Electronics Slovakia kockázatkezelési menedzsere azt mondta, a Samsung nem tárgyal a szlovák kormánnyal az esetleges kivonulásról, és nem is fontolgatják a teljes kivonulásukat. A cikk emlékeztet, hogy a Samsung már 2011-ben azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az országból. Az akkor hatalmon levő Radicova-kormánynak végül egy állami támogatással sikerült maradásra bírnia a céget. Piaci elemző ezért úgy értékeli a Samsung esetleges kivonulásáról szóló pletykákat, most felröppent híreket úgy értelmezi, hogy a Samsung így kíván nyomást gyakorolni a Fico-kabinetre, rávéve a vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályok enyhítésére.