A Moody's egy lépcsővel lerontotta a BNP Paribas, a Société Generale és a Crédit Agricole bankok adósságaira adott besorolását - jelentette a Reuters. A BNP és a Crédit Agricole hosszú lejáratú tartozásai így most Aa3 osztályzatot kapnak a SocGen adósságait A1-en tartja nyilván a hitelminősítő. Az indoklás szerint az európai pénzügyi rendszer törékeny helyzete rontja a három pénzintézet fizetőképességét.

A hitelminősítő közleménye szerint figyelembe vették azt a körülményt, hogy a bankok minden bizonnyal állami segítségre számíthatnak, ha a válság mélyülne. Ugyanakkor az európai pénzintézetek egyre nehezebben jutnak forrásokhoz, ezen belül a francia bankok különösen erősen támaszkodnak a beszűkülő nyílt kötvénypiacokra.

Nehezen csillapítható a tőkeszomj

Az európai adósságválság mélyülésével nőtt a veszélye annak, hogy a bankok forrásbevonása tovább nehezedik - érvelt a Moody's. A három érintett bank eszközeladásokkal igyekszik javítani tőkeellátottságát, s ezzel csökkenteni kiszolgáltatottságát a tőkepiacoknak, ám mivel más pénzintézetek ugyanezt teszik, várhatóan kevesebb pénzhez jutnak ezzel a módszerrel, mint amire számítottak.

A francia pénzügyi felügyelet (ACP) tegnap arról számolt be, hogy az ország legnagyobb bankjainak 7,3 milliárd euró friss tőkére lesz szükségük 2012 közepéig, ami kevesebb a 8,8 milliárdos korábbi becslésnél. A Moody's közvetlenül azt követően csapott le, hogy az S&P más bankokkal együtt a három legnagyobb francia pénzintézetet is figyelőlistára helyezte a leminősítés lehetőségével. Az S&P attól tart, hogy az európai politikusok nem lesznek képesek megfékezni az eurózóna válságát.