A svájci nagybank kedden közölte, hogy 4,4 milliárd svájci frank vesztesége keletkezett az Archegos Capitalhoz fűződő ügyletein. Emiatt az első negyedévben nagyjából 900 millió svájci frank lesz az adózás előtti vesztesége, szemben az egy évvel korábbi 1,2 milliárd frankos nyereséggel.

A menedzsment a tőkemegfelelési mutatók közül az elsődleges alapvető tőke (CET1) mutatóját legalább 12 százalékra, a CET1 tőkeáttételi mutatóját legalább 3,7 százalékra, az alapvető tőke (Tier 1) tőkeáttételi mutatóját pedig legalább 5,4 százalékra várja az MTI szerint.

A bank április 22-én hozza nyilvánosságra első negyedévi beszámolóját.

Az Archegos-ügy következményeként a svájci nagybank felsővezetői közül Brian Chin befektetési banki igazgató április 30-i hatállyal, Lara Warner kockázatkezelési vezető pedig április 6-i hatállyal lemondott hivataláról. Az igazgatótanács visszavonta az ügyvezető igazgatóság tagjainak járó, teljesítményalapú jutalom kifizetésére tett javaslatait, valamint azt tanácsolta, hogy csökkentsék 0,1 frankra az egy részvényre jutó osztalékot.

A részvénycserés tőkeáttétes ügyleteket bonyolító Archegos Capital március 26-án omlott össze, miután nem tudott eleget tenni az értékpapír-kereskedési és hitelezési szolgáltatást nyújtó több nagy befektetési bank, köztük a Crédit Suisse, a japán Nomura, a német Deutsche Bank, valamint az amerikai Goldman Sachs és a Morgan Stanley fedezetfeltöltési felhívásának. Emiatt a bankok több mint 20 milliárd dollár értékben dobtak piacra részvényeket az ügyletek fedezetéül szolgáló állományból. A helyzetre gyorsan reagált a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Deutsche Bank, így viszonylag kis veszteséggel tudtak kiszállni. A Crédit Suisse mellett azonban a Nomura is hatalmas, 2 milliárd dollár körüli veszteséget szenvedett el.