Két új olcsó okos mobilt és két extraolcsó telefont mutatott be a Nokia. Ezek közül a Lumia 520-ast Európában 140 euróért, az USA-ban 180 dollárért kínálják majd, azaz negyedével olcsóbban, mint a cég jelenlegi legolcsóbb okos telefonját, a Lumia 620-ast. A világ mobilpiacán 2012-ben 99 százalékkal bővült a 250 dollárnál olcsóbb okos készülékek eladása, miközben az ennél drágábbak értékesítése csak 23 százalékkal nőtt. A Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértőknek ennek tükrében nem okozott nehézséget megállapítani, hogy a finn nagyvállalat a piac leggyorsabban növekvő szegmensét célozta meg. Várakozások szerint 2013 lesz az első év, amelyben több új okos mobil talál majd gazdára, mint hagyományos készülék.

A finnek új beugró telefonja a Nokia 105 elnevezést kapta, ezt 15 euróért kínálják majd, ami néhány országban kisebb összeg, mint amennyiért egy pizzát lehet venni. A két véglet közötti középutat a Nokia 301-es képviseli, amelyért 65 eurót fognak kérni a készülék második negyedéves bemutatkozása után. A 3G-s telefonnal lehet videózni, 3,2 megapixeles kamerájával széles látószögű képek készíthetők. A Nokia nem akarja korlátozni legfontosabb technikai kunsztjait a legdrágább telefonjaira, hanem az olcsóbb okos készülékeket is erősen "felszerszámozva" kínálja.

A Nokia világpiaci részesedése tavaly 18 százalék alá esett a 2011-es 24 százalékról. A Samsung 23 százalékos súllyal vezeti a gyártók listáját, a harmadik az amerikai Apple 9,9 százalékkal, amelyet két kínai cég követ, a ZTE, 9,9, illetve a Huawei 3,3 százalékkal - derül ki az IDC informatikai tanácsadó cég adataiból. A finn cég 4,4 millió Lumia okos telefont adott el az elmúlt év utolsó negyedében szemben a július-szeptemberi 2,9 millióval. A Nokia 202 millió euró profitot ért el, míg egy évvel korábban 1,1 milliárdos mínusszal zárt az év utolsó három hónapját.