A több mint 100 milliárd dollárra értékelt Shein, amelyet olyan nagynevű befektetők támogatnak, mint a Sequoia Capital China és a General Atlantic, egyelőre folyamatos növekedést tud produkálni. Vonzereje többek között a kedvező árakban, az online influencerekkel való sikeres együttműködésben és a naponta akár 6000 új darabot tartalmazó, végtelenül frissülő ruhatárban rejlik.

Viszont a cég felemelkedése nem biztos, hogy akkora innovációs sikersztori, mint amilyennek tűnik: egyre több peres ügyet indítanak a társaság ellen, amelyekben azt állítják, hogy mások tervei alapján gyártják a ruháikat, de ezért nem fizetnek a valódi alkotóknak. A Shein vagy hongkongi székhelyű anyavállalata, a Zoetop Business Co. az elmúlt három évben legalább 50 szövetségi perben szerepelt alperesként az Egyesült Államokban, amelyekben állítólag védjegy- vagy szerzői jogokat sértettek – írja a WSJ.

A felperesek között a bírósági nyilvántartások szerint a kisstúdióban dolgozó tervezőktől kezdve a kiskereskedelmi óriásokig, köztük a Ralph Lauren Corp. egyik egységéig és az Oakley Inc. napszemüveggyártó cégig sokféle cég vagy személy szerepel. A közösségi médiában a független tervezők panaszkodnak a rajongóknak, és olyan termékekről vagy mintákról posztolna, amelyek szerintük engedély nélkül jelentek meg Shein felületein.

Megegyeznek a perekben, de inkább tagad a Shein

A bírósági feljegyzések szerint a kínai cég számos esetben megegyezett a felperesekkel, de a legtöbbször nem hozták nyilvánosságra az összegeket. A panaszosok szerint a Shein néhány esetben úgy reagált a munkáik utánzásával kapcsolatos panaszokra, hogy a beszállítóit kezdte hibáztatni.

Márciusban a Stussy utcai ruházati márka beperelte a kínai fast fashion céget, azt állítva, hogy a vállalat engedély nélkül árulja a logóját viselő termékeket, többek között pólókat és cipőket. A perhez csatolt egyik képen a Shein egy fekete pólót kínált eladásra a weboldalán, amelynek elején a "Stussy" felirat díszelgett. A póló a Shein weboldalán 17,67 dollárért szerepelt a Stussy keresete szerint. A Shein jogi beadványában tagadta a Stussy állításait.

"Nem áll szándékunkban senki érvényes szellemi tulajdonát megsérteni, és ez nem a mi üzleti modellünk" - írta a Shein szóvivője közleményében, anélkül, hogy konkrét eseteket kommentált volna. "A Shein beszállítóinak meg kell felelniük a vállalati előírásainknak, és igazolniuk kell, hogy termékeik nem sértik harmadik fél szellemi tulajdonát" – tették hozzá.

A szerzői jogok megsértésével kapcsolatos vádak nem ritkák a fast-fashion iparágban, ahol a kiskereskedőkre nagy nyomás nehezedik, hogy alacsonyan tartsák az árakat és folyamatosan frissítsék kínálatukat. A Shein elleni perek száma azonban kiemelkedik a riválisok közül: 2019 óta majdnem tízszer annyi szövetségi szerzői jogi vagy védjegybitorlási ügyben nevezték meg alperesként, mint a gyorsdivatos rivális H&M Hennes & Mauritz AB-t - derül ki a nyilvános jogi nyilvántartásokban végzett keresésből.