A sztrájkszervező bizottság elmondta: a tiltakozást megtartják, de az utasok között nem kell pánikot kelteni - számolt be az MTI.

A LOT pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői péntek reggel közölték, hogy május 1-jére határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetnek, a varsói Chopin repülőtérről aznap nem indulnak járatok. A cég vezetése szerint a varsói kerületi bíróság pénteki döntése nyomán a munkabeszüntetés törvénytelen lenne.

Hétfőn a sztrájkbizottság elnöke, Monika Zelazik a PAP hírügynökséggel közölte: nem ismeri el a bírósági döntést. Azt mondta, hogy lesz tiltakozás, annak formája kapcsán pedig kijelentette: arra számít, hogy a LOT varsói székhelyénél több száz ember gyűlik össze. Miután megkérdezték a sztrájkbizottság elnökétől, hogy ez nehézségeket okozhat-e az utasoknak, kijelentette: "ne keltsünk pánikot". Reményének adott hangot, hogy a LOT biztosította a keddi járatokat.

A LOT szóvivője, Adrian Kubicki hétfőn arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy a légitársaság alkalmazottjait tömörítő több szakszervezet közül három, a sztrájkot eddig támogató érdekképviseleti szervezet kihátrált. Úgy értékelte: ha sor kerül a tiltakozásra, terjedelme nem lesz nagy.

A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. A korábbi szabályzatot 2013-ban megváltoztatták a LOT átalakítása miatt. A jelenlegi bérkifizetési szabályzat a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. A szakszervezetek azt sem helyeselik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket, gyakran nem munkaszerződés alapján, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.

Képünk forrása: Shutterstock