Egy kedden megjelent interjúban közölte Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője, hogy az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződéses esetek között van összefüggés.

„Véleményem szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés. De továbbra sem tudjuk, hogy mi váltja ki ezeket a reakciókat” – mondta. A következő órákban az EMA hivatalosan is megerősítheti a vakcina és a vérrögképződések közti összefüggést - idézi a portál a szakértőt.

Az elmúlt időszakban több európai országban, Németországban és Hollandiában is felfüggesztették a 60 év alattiak oltását az AstraZeneca vakcinájával, miután voltak olyan oltottak, akinél előfordult agyi trombózis.

A Telex arról ír, hogy elküldik az oltásra érkezőket a Kútvölgyiből, ahol AstraZeneca-vakcinát adtak volna. Reggel óta legalább ötven ember ment oda potyára, sms-t vagy egyéb értesítést senki sem kapott. Értesüléseik szerint a Kútvölgyiben nem az EMA-nyilatkozat miatt állították le az oltást. 

A Napi.hu megkeresésére az operatív törzs közölte: "az AstraZenecával való oltást nem függesztették fel. A Kútvölgyi szakrendelőben a mai napon páran tévedésből megjelentek az egy hónapja tartott AstraZenecás oltás résztvevői közül a második oltásra. Tájékoztatták őket, hogy az AstraZeneca vakcina második oltása már nem 4 hét, hanem 12 hetes különbséggel történik, a második oltásról SMS behívót fognak kapni az érintettek."