Az amerikai Merck által gyártott molnupiravirt naponta kétszer adták a betegeknek a klinikai tesztelés során, és minden jel arra mutat, hogy a gyógymód sikeres. A gyógyszercég szerint a kísérletek annyira eredményesek voltak, hogy a nemzetközi megfigyelők arra kérték a vezetőket, hogy minél előbb fejezzék be a tesztelést és kezdjék meg a tömeggyártást - számolt be az Euronews.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatalnak is soron kívül foglalkozik a tablettával, és a vészhelyzetre hivatkozva akár két héten belül kiadhatja a használati engedélyt.

A gyógyszert eredetileg az influenza vírus ellen találták fel, de nemrégiben kiderült, hogy a Covid-19 szerkezetében is képes olyan elváltozásokat létrehozni, amely megakadályozza a vírus terjedését. A legtöbb vakcina a vírus tüskefehérjéit támadja, hogy az ne tudjon megtapadni. Ez a módszer viszont egy enzimet tesz működésképtelenné, amely a továbbörökítésért felel.

A vizsgálatot 775 alannyal végezték. Azoknak, akik hatástalan placebo anyagot kaptak a 14 százaléka került kórházba, míg a molnupiravirral kezelteknek alig több mint a 7 százaléka. Ennél is beszédesebb, hogy az új gyógymód nélkül nyolcan haltak meg, míg azok közül, akik megkapták a tablettát senki.

Ráadásul a Merck igazgatója, Daria Hazuda szerint a gyógyszer nemcsak az eddig ismert törzsek ellen hatásos, hanem a várható összes mutáció ellen.

A kísérletek alapján a molnupiravir főleg azoknál működik nagyobb hatásfokkal, akik időben felismerik a tüneteket és a betegség korai szakaszában elkezdik szedni a gyógyszert. Azoknak, akiket már kórházba kellett szállítani súlyos állapotuk miatt, a gyógymód nem bizonyult megfelelőnek.

A Merck most azzal számol, hogy 10 millió dobozt fog legyártani év végéig. Az amerikai kormány már meg is kötött egy 1,2 milliárd dolláros üzletet a céggel. A gyártás és a szállítás abban a pillanatban elkezdődhet, ahogy a hatóságok jóváhagyják a gyógymódot.