A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett Comirnaty az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező Covid-19 elleni oltóanyag volt az Európai Unióban, amelyet a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására, a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 fertőzés megelőzésére használhatnak az országok.

Az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett a Magyarországra, ezt követően megbízhatóan, heti rendszerességgel érkeztek a vakcina adagok, hogy segítsék a koronavírus elleni küzdelmet. A március 23-i szállítással érkezett újabb adagokkal együtt a Magyarországra szállított vakcina adagok mennyisége meghaladta az 1,2 millió adagot, ami több mint 640 ezer ember kétszeri beoltására elegendő a gyártó közleménye szerint.

A két vállalat 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint 2 milliárd adag Covid-19 vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte. Magyarországot illetően az első negyedévre vállalt teljes vakcina mennyiséget a Pfizer leszállította, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnöveli az országba szállított vakcina dózisok számát - olvasható a közleményben.