Az ülés előtti online sajtótájékoztatón Ilie Bolojan megyei tanácselnök és Florin Birta polgármester ismertette a társaság tervét - jelentette az MTI romániai tudósítója.

A társaságot Air Oradeának fogják nevezni, a nevet a múlt héten lefoglalták az illetékes hatóságnál. A céget 15 millió lejes (1,08 milliárd forint) alaptőkével jegyzik be, a város 60 és a megye 40 százalékos részesedésével - közölte Florin Birta.

A társaság hétköznapokon három, hétvégén pedig két járatot indít Bukarestbe, emellett heti négy nemzetközi járat indítását tervezik négy, fontos csomópontnak számító repülőtérre. Elkészült az üzleti terv, amely alapján hamarosan el fogják dönteni, hogy sugárhajtású vagy légcsavaros repülőgépeket állítanak üzembe, és azt is, hogy bérlik vagy megvásárolják ezeket - közölte a polgármester.

A légitársaság létrehozása hármas célt szolgál: fejleszteni szeretnék a légi közlekedést, befektetőket és turistákat szeretnének a városba és a megyébe vonzani, valamint létre szeretnék hozni a nagyváradi repülőteret használó utasok "kritikus tömegét" - tette hozzá a polgármester.

Ilie Bolojan megyei tanácselnök a térség stratégiai jelentőségű projektjének nevezte a légitársaság megalapítását. Szerinte Nagyvárad és Bihar megye ezáltal felkerül a fejlődés globális térképére, és vonzóbbá válik a befektetők számára.

A légitársaság létrehozásáról szóló határozat tervezete a nagyváradi önkormányzat csütörtöki ülésének napirendjén szerepel - írja az MTI.

A két elöljáró augusztus elején jelentette be a légitársaság létrehozásának tervét. Akkor Ilie Bolojan azzal érvelt, hogy a nagyváradi repülőtér a fenntarthatóság határán működött az elmúlt években, és a fenntartó önkormányzatok ki vannak szolgáltatva a légitársaságok üzletpolitikájának és a nemzetközi környezetnek. A tanácselnök akkor úgy látta, hogy a légitársaság 2022 márciusában válhat működőképessé a hazai piacon, és 2022 októberében a nemzetközi légi szállításban. Ismertette: két 75 személyes repülőgép beszerzésére vagy bérlésére készülnek.

Debreceni polgármester nem kér az együttműködésből

Ilie Bolojan 2019 októberében még Nagyvárad polgármestereként kezdeményezte, hogy alakítsanak ki valamiféle munkamegosztást a nagyváraditól 60 kilométerre levő debreceni repülőtérrel. Akkor úgy vélte: ha versenyezni próbálnának, annak mindkét repülőtér kárát látná. Papp László, Debrecen polgármestere szerint a debreceni és a nagyváradi repülőtér mindig is versenyben állt az utasokért, és ha valaki azt üzeni, hogy "működjünk együtt, mert különben versenyre kényszerülünk, attól nem ijedünk meg" - írta az MTI.