A hosszú távú energiatárolási megoldások szolgáltatójaként ismert kanadai Hydrostor sajtóközleményben tudatta, hogy 4 millió dollár (a kanadai dollárt 238,5 forintos árfolyamon számoltan ez több mint 1,1 milliárd forintnak megfelelő) támogatást nyert el a Kanadai Természetes Erőforrások Energia Innovációs Programjától és a Fenntartható Fejlődés Technológiájától arra, hogy tovább folytassa az A-CAES létesítmény építését.

Az A-CAES (Advanced-Compressed Air Energy Energy Storage vagyis: fejlett (vagy: haladó) sűrített levegős energia tárolás) egy olyan, hosszú ideig energiát eltárolni képes technológiai rendszer, amit a már létező energiarendszerek alkatrészeinek felhasználásával építenek meg, jól skálázható, működése emissziómentes és költséghatékony, olyan, amit bárhol, ahol a hálózatnak szüksége van rá, telepíthető.

Az A-CAES zöldenergiát vagy akár felesleges hálózati energiát használ és alakít át - levegősűrítésre. Ezt az összepréselt levegőt a föld alatti, e célra kiépített barlangokba vezetik, és az így létrehozott tárolókapacitás oda-vissza hasznosítható energia be-, illetve kitárolásra.

A technológia - aminek fontos tétele, hogy már ismert, bevált technológiák és alkatrészek felhasználásával működik, s így arra is megoldást nyújt, hogy az olaj és gázipari ágazat szakképzett munkaerejét zökkenőmentesen csatornázhassa át az új energetikai szegmensbe - így működik:

A támogatásból érkező összeget a cég az alapvető mérnöki munkákra és tervezés befejezésére fordítja. Ennek végére érve kezdődhet meg az építkezés. A projekt a Hydrostor már kereskedelmi üzemben lévő Goderich tárolójának mintájára készül, csak nagyobb lesz. Az Ontarioban megépített Goderich-i létesítmény, melyet az ottani hálózati üzemeltető a csúcsidőszakok kezelésére szerződtette le, 1,75 MW maximális teljesítmény méret mellett legfeljebb 15 MWh tárolói kapacitásra képes.

Los Angelestől északkeletre is dolgoznak egy rendszeren, ami 500 MW csúcskapacitásra lehet képes, akár 12 órán át. Ezzel a beruházással úgy számolnak,hogy 2024-ben be is kapcsolható a rendszerbe. Ez a méret és határidőminta a második kanadai projekthez is.

A sűrített levegős energiatárolási technológiának egy másik megoldásáról korábban már beszámoltunk: az Egyesült Királyságban építeni kezdik Európa legnagyobb sűrített levegős energiatároló rendszeré. A Highview Power azonban a folyékony levegős energiatárolásra fókuszál, és a hosszútávú energiatárolási megoldásokra specializálódott Carlton Power-rel együttműködve épülő energiatároló rendszer nem lesz 500 MW-ra képes. "Csak" 50 MW lesz a legnagyobb pillanatnyi teljesítménye, és a létesítményt 250MWh energiatárolási kapacitásra méretezik.