„Úgy véljük, hogy talán konszolidálódni fog a helyzet, de valószínű, hogy ez inkább majd a karácsonyi forgalom lecsengése után kezdődhet el” – ezt Mihály Attila, a Trans-Sped, egy magyar logisztikai vállalat légi és tengeri szállítmányozási osztályvezetője tavaly novemberben mondta a G7 Podcastban a tengeri szállítmányozás kilátásait értékelve.

Már a visszaigazolt konténerek is késnek, nem tudjuk azt mondani az ügyfélnek, hogy a szállítmány ekkor vagy akkor fog ideérni – érzékeltette most Mihály Attila a felfordulást, idézve egy januári statisztikát, ami szerint globálisan a hajók mintegy 30 százaléka tudta csak tartani a menetrendet, miközben ugyanez az arány a járvány előtti időszakban 90-95 százalék volt.

„Általános gyakorlattá vált, hogy biankó szerződést kötünk az ügyféllel, amiben csak irányár szerepel, mert nem lehet előre megmondani, hogy mennyibe fog kerülni egy fuvar. Az árfolyamok változása miatt persze mindig benne volt a díjak változása a pakliban, de az, hogy az ügyfél csak sejti, hogy mekkora lesz a díj, csak az utóbbi időben alakult ki” – mondta a szakember

Nincs jó hír

A másik tényező, hogy az úgynevezett utófutás, tehát a konténerek szárazföldi szállításának drágulása. A vasúti társaságok az energiaárak növekedésére hivatkozva emeltek árat, ami ellensúlyozta a teljes szállítás díján belül a tengeri szállítmányozás díjának mérsékelt csökkenését.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben egy dolog viszont biztos: még egy esetleges konszolidáció esetén sem fognak egyből csökkenni a boltban a termékek árai, amik most a drága konténerek miatt magasabbak. A rövid távú alkalmazkodás, a rövidebb ellátási láncok felé mozdulás és a készletek felhalmozása is csak az inflációs nyomást erősíti - írta a portál.