Az Európai Bankhatóság adatai alapján 4 olyan bankár dolgozott Magyarországon 2015-ben, akinek meghaladta az éves javadalmazása az 1 millió eurót - írja a Portfolio.hu. Az Európai Unióban 5142 olyan pénzügyi szakember dolgozott 2015-ben, akinek az éves jövedelme meghaladta az egymillió eurót (árfolyamtól függően nagyjából 300 millió forintot). Ez harmadával volt több, mint egy évvel korábban - közölte az Európai Bankhatóság (EBA).

Az érintettek 80 százaléka a Nagy-Britanniában dolgozó bankár volt. A legtöbb európai országban kis mértékben emelkedett a magas fizetéssel rendelkező bankárok száma, ez alól azonban kivétel Magyarország mellett Finnország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia és Lengyelország is, ezekben az országokban ugyanis némileg csökkent a számuk.

Az EBA jelentése szerint Magyarországon négy bankárnak volt magasabb a fizetése 2015-ben egymillió eurónál, átlagos jövedelmük 1,754681 millió euróra rúgott. A négyből egy befektetési banki területen, kettő vállalati funkciókban, egy pedig független ellenőrző funkcióban dolgozott.