A logisztika a magyar gazdaság egyik meghatározó ágazata. A szállítmányozás, raktározás területén mintegy 300 ezren dolgoznak, a szektor éves bruttó hozzáadott értéke lassan megközelíti a 2000 milliárd forintot. Minden esély megvan arra, hogy Magyarország logisztikai nagyhatalommá váljon. A következő évek fejlesztéseivel 13 autópálya-kapcsolat köti majd Magyarországot a szomszédos országokhoz, folyamatosak a vasúti fejlesztések is, és emellett fontos feladat megtalálni azt a tengeri kikötőt, amellyel szorosabbra lehet fonni az együttműködést - mondta Magyar Levente.

Az új stratégiai partnerrel kapcsolatban kiemelte, hogy a több mint 100 éves Kühne + Nagel rendelkezik azzal a történelmi tapasztalattal, ami a világ élvonalában tudja tartani a következő években is - véli az államtitkár.

A megállapodás keretében megvizsgálják, hogyan tudnak együttműködni a szakképzés, az oktatás, az innováció-kutatás-fejlesztés területén. A Kühne + Nagel magyarországi beruházásait folyamatosan és fokozatosan bővíteni szeretné - mondta Lányi Márton ügyvezető igazgató. Az MTI érdeklődésére pedig elmondta: a stratégiai megállapodás alkalmat ad arra, hogy a gazdaság szereplői a kormányzattal bizonyos szabályrendszereket átbeszéljenek, átadják tapasztalataikat, példaként az ekáert említette.

A svájci központú csoport a világ egyik vezető logisztikai vállalata, több mint 70 ezer embernek ad munkát a világ több mint 100 országában. A világon a második legnagyobb árbevételű vállalat. Globálisan világelső a tengeri szállítmányozásban, második a légi szállítmányozásban és raktárlogisztikában, Európában fontos szerepet tölt be a közúti fuvarozásban.

A magyar piacon - ahová 25 éve lépett be - több mint 1200 embert foglalkoztat a vállalat, folyamatosan bővít, Páty, Vecsés, Kecskemét, Veszprém és Gyöngyös után a legújabb, 23 ezer négyzetméteres logisztikai központja a napokban kezdett el üzemelni Pest megyében.

A kft. 2016-ban 31,5 milliárd forint árbevételt ért el, amivel a magyar logisztikai iparban piacvezetők. Idén 5-10 százalékos árbevétel-növekedésre számít a társaság. A kft. 2016-ban 1,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, az idei ennél magasabb lesz, akár a 2 milliárd forintot is meghaladhatja. A cég létszáma folyamatosan emelkedik, a 2016 végi 960-ról mostanra több mint 1200-ra nőtt, év végére pedig elérheti az 1500-at. A már megkötött szerződések alapján jövőre 1700-ra bővül a létszám.