Néhány német éttermében betétdíjas poharakkal kísérletezik a McDonald's - írja a G7 a Berliner Kurier alapján.

Egyelőre tíz, Berlin és München környéki egységben tették elérhetővé a visszavihető poharakat, de ott sem kötelező jelleggel. A betétdíjat egy euróban határozták meg, és a vendégek kérhetik, hogy ilyenbe tegyék az italukat. A poharat csak ezekbe a kijelölt éttermekbe lehet visszavinni, de ott a teljes egy eurót újra le lehet vásárolni. 

A teszt az év végig tart, a vendégek értékelhetik a rendszer működését, és az eredményeket felhasználják az általános kiterjesztésnél. A tervek szerint Németországban 2022 végétől már mindenhol elérhetővé válik a betétdíjas pohár, ami annak fényében egyébként nem meglepő, hogy 2023-tól ezt a lehetőséget már kötelező lesz felajánlani mindenkinek - írja a lap.

Arról a Napi.hu is beszámolt, hogy a magyarországi McDonald's a műanyag-mentesítés jegyében minden egységéből kivonja az egyszerhasználatos műanyag szívószálakat, evőeszközöket és az italos poharakat fedő műanyag tetőket, ezeket papír szívószálak, fa evőeszközök és rost alapú pohártetők váltják fel.

A váltás egy évre vetítve 46 millió darab műanyag szívószál, több mint 11 millió darab műanyag kanál, valamint 2 millió darab műanyag villa és kés eltűnését eredményezi.