A mostari alumíniumgyár a múlt szerdán jelentett csődöt, miután óriási tartozás miatt lekapcsolták az elektromos hálózatról. A plocei kikötő vezetése ezt követően azonnal közölte, veszélybe került a kikötő működése, mert a tavalyi bevétel 50 százaléka az alumíniumgyárhoz kapcsolódott.

Az elmúlt néhány évben az Aluminij Rt. veszteséggel működött, és 400 millió konvertibilis márka (65 milliárd forint) adósságot halmozott fel, amelynek több mint a fele volt tartozás az áramszolgáltató felé. Bosznia-Hercegovina többségében horvátok és bosnyákok lakta országrésze, a Bosznia-hercegovinai Föderáció kormányának döntése értelmében a következő hat hónapban pénzügyi konszolidáció keretében tovább üzemelhet a gyár, ez idő alatt pedig igyekeznek megoldást találni a fennálló problémákra, hogy ne kelljen bezárni a vállalatot.

Az Aluminij a hercegovinai régió legnagyobb vállalata, évi 320 millió konvertibilis márka (52 milliárd forint) forgalmat generál, ami a boszniai GDP 8 százalékát teszi ki. A gyárat 1981-ben alapították, majd az 1992-1995-ös boszniai háború alatt rövid időre leállt a működéssel. A horvát állam segítségével 1997-ben újították fel. Zágráb 9 millió dollárt fektetett a gyárba és ennek fejében a részvények 12 százalékát birtokolja, 44-44 százalékkal a Bosznia-hercegovinai Föderáció és az alkalmazottak rendelkeznek. A Föderáció a legnagyobb egyéni tulajdonosa az elektromos műveknek (HZHB) is.