A büntetés mértékét Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa jelentette be szerdán Brüsszelben. Ilyen hatalmas összegű bírságot még soha nem vetettek ki kartellezés miatt az Európai Unióban a szervezet fennállása óta. Az ügyben korábban a brit és az amerikai hatóságok átszámítva több százmilliárd forintos bírságokat szabtak ki a Barclays és a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoportokra.

Az európai uniós versenyjog megsértése miatt a Deutsche Banknak összesen 725 millió euró büntetést kell fizetnie, a francia Société Générale-nak 446 millió eurót. A brit RBS büntetése 391 millió euró. Két amerikai bankra is bírságot szabtak ki, a JPMorgan büntetése 80 millió euró, a Citibanké 70 millió euró. A brit HSBC és a francia Crédit Agricole büntetésének mértékét később állapítják meg, mert ügyükben még nem zárult le a vizsgálat.

Az európai uniós hatóságok két ügyben indítottak eljárást: öt nagybank kereskedői az Euribort próbálták manipulálni, és szintén öt bank érintett a japán jen kamataira vonatkozó tokiói bankközi kamatláb, a Tibor manipulálásában. Két pénzintézet, a Deutsche Bank és az RBS mindkét ügyben érintett.

Az Euribor-ügyben a brit Barclays, a japán esetben a svájci UBS mentesült a bírság megfizetése alól, mert feltárta a kartellt az európai hatóságoknak. A Deutsche Bank, az RBS és a Société Générale büntetését tíz százalékkal csökkentették, mert a vizsgálat során együttműködtek a hatóságokkal.

QP | Quality Placement