A Ford bemutatta az palettáján szereplő egyik legnagyobb SUV (hobbiterepjáró vagy szabadidő-autó), az Edge megújult változatát.

Folytatódik a SUV-parádé

Európában 2005-ben az összes eladott személygépkocsi 6 százaléka volt SUV, ám 2015-re ez az arány 23 százalékra nőtt. A Ford pedig 2017-ben 24,3 százalékkal  növelte a SUV-eladásait, így az európai piacon összesen több mint 230 ezer SUV-ot adtak el - mondta el Szamosi Viktor, a magyar Ford-leány vezetője.

Az autóipari elemző cég, az IHS szerint a jövőben folytatódik a SUV-ok térnyerése, az európai piacon 2020-ban már 27 százalékra növekedhet a részesedésük, ezért a Ford újabb SUV-okkal bővíti a palettáját. Magyarországon a Ford háromféle SUV-ot árul, az EcoSportot, a Kugát és a prémium kategóriában tartozó Edge-t. Ezekből pedig közel 3 ezer darab talált gazdára tavaly.

13 milliótól indul az Edge

A most bemutatott, megújult Edge egy rakás biztonsági, vezetést segítő rendszerrel van felszerelve, például automatikusan fékez, hogy elkerülje az ütközést. A gyári adat szerint a megújult Edge, 2 literes dízelmotoros változatásnak fogyasztása 5,8 liter lenne. A Totalcar még 2016-ban készült tesztje szerint azonban a megújult Edge elődje, szintén 210 lóerős motorral óvatos városi üzemben fogyasztott 9-9,5 litert. A közel 2 tonnás autó méreteit nézve jó eséllyel utóbbi szintekhez lesz közelebb a valós fogyasztás.

Az autó listaára 13 millió forintról indul. A Ford 2+3 év garanciát vállal az Edge-ekre, ez a gyakoralatban azt jelenti, hogy 2 évig a megtett kilométerektől függetlenül teljes körű a garancia, amely ezt követően további 3 évre vagy 150 ezer kilométerre vonatkozik.