A magyar kormány kiemelt hadiipari partnere, a német védelmi ipari magáncég, a Rheinmetall AG nehézfegyvereket exportálna Ukrajnába - derül ki a Reuters cikkéből.

A Rheinmetall engedélyt kért 100 régi típusú, Marder gyalogsági harcjármű Ukrajnába exportálására - mondta egy hadiipari forrás a Reuters hírügynökségnek hétfőn. Ez lenne az első németországi nehézfegyver-szállítmány Németországból Ukrajnába. A vállalat a következő hónapokban a szállítás előtt felújítaná a járműveket - mondta a forrás, ezzel megerősítve a Welt am Sonntag című napilap korábbi értesülését.

A Rheinmetall lépése arra kényszeríti Olaf Scholz német kancellárt, hogy egyértelműen állást foglaljon abban a kérdésben, hogy lehet-e közvetlenül nehézfegyvereket küldeni Németországból Ukrajnába, mivel a Marder-üzlethez a Scholz által elnökölt nemzetbiztonsági tanács jóváhagyása szükséges. Az ügyben a Rheinmetall szóvivője nem kívánt nyilatkozni.

Olaf Scholzot egyre több kritika éri belföldön és külföldön is, amiért vonakodik nehézfegyvereket, például harckocsikat és tüzér lövegeket szállítani Ukrajnának, hogy ezzel segítse az országot az orosz támadások elleni védekezésben. (Scholz korábbi nyilatkozatai szerint nehézfegyvereken kívül, amit tudnak, szállítanak, és elsődlegesnek nevezte, hogy elkerüljék a háború NATO irányába történő eszkalációját. A kancellár szerint nem létezik olyan szabálygyűjtemény, amely pontosan meghatározná, hogy Oroszország mikortól tekintené Németországot is háborús félnek.)

A közelmúltban egyre több kérést intéztek az ukrán vezetők a nyugat felé nehézfegyverek szállítására, azóta, amióta Moszkva a keleti Donbasz régióba helyezte át a támadás fő irányát; ezt a területet alkalmasabbnak tartják a harckocsis harcokra, mint a Kijev környéki területeket, ahol korábban a harcok nagy része zajlott.

A két hónappal ezelőtti orosz támadás megindulása óta először látogatott Ukrajnába a hétvégén az amerikai külügyminiszter és védelmi miniszter, és további katonai segítséget ígértek Kijevnek, köztük korszerű nehézfegyvereket.

Kép: Reuters

Magyarország vásárol és épít a Rheinmetallal

A Rheinmetall a magyar állammal közös céget alapított és épít páncélozott harcjárműgyárat  Zalaegerszegen és gumikerekes harci járműgyárat Kaposváron, valamint lőszergyár építését tervezik Várpalotán, valamint közös kutatás-fejlesztési programokat. A magyar állam harci járműveket és védelmi rendszereket is vásárol a  Rheinmetalltól.

A német vállalat továbbá 25,12 százalékos tulajdonrészt szerzett részvényvásárlással és tőkeemeléssel az elmúlt pár évben - állami megrendelésekkel, MNB-s kedvezményes kötvénykibocsátással - nagyra nőtt távközlési vállalatban, a 4iG Nyrt.-ben. A Jászai Gellért vezette 4iG a közelmúltban megvásárolta egyebek mellett a Digi Távközlési Kft.-t és a magyar állami Antenna Hungária Zrt.-t - ezeket az ügyleteket a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, így azokat versenyjogi szempontból nem vizsgálhatta a Gazdasági Versenyhivatal.