Hat hónapon belül privatizálni kell a román vasúttársaság (CFR SA) árufuvarozó részlegének (CFR Marfa) 51 százalékát - jelentette ki Relu Fenechiu közlekedési miniszter kedden az IMF delegációjával folytatott tárgyalásokat követően. A CFR rossz anyagi helyzete miatt lehetetlen hatékonyan átszervezni a vállalatot egy jelentős tőkeinfúzió nélkül, ezért a nemzetközi hitelezők ragaszkodnak a társaság privatizálásához- tette hozzá a tárcavezető. Az IMF emellett azt is követeli, hogy a Tarom légitársaság legkevesebb 20 százaléka fél éven belül külföldi befektető kezébe kerüljön, 90 nap áll a tárca rendelkezésére ahhoz, hogy az állami vállalatok élére szakmai vezetőséget nevezzen ki. Funechiu szerint a vasúttársaság személyszállító ágazatának privatizációja nem került szóba a tárgyalásokon.

A 2011-ben megkötött IMF-szerződésben Románia vállalat, hogy több stratégiai vállalatot privatizál, köztük a Tarnsgaz 15 százalékát, a Romgaz, a Hidroelectrica, a Nucelarelectrica és a Petrom 10-10 százalékát, a Tarom 20 százalékát és a CFR Marfa többségi részvénycsomagját. A tavaly hatalomra került szociálliberális unió kormánya azonban meggondolta magát, és több vállalatok is megtartana állami tulajdonban.

A nemzetközi hitelezőknek be kell látniuk, hogy jelen gazdasági környezetben a stratégiai cégek eladása nem érdeke Romániának - jelentette be pénteken Fenechiu aki a keddi tárgyalásoktól azt remélte, hogy sikerül majd elérni az IMF-nél, hogy elálljanak a CFR privatizálásától.

Az 1998-ban három részre tagolt állami vasúttársaság éves szinten 300 millió euró veszteséget termel, az elavult infrastruktúra miatt az áruszállító vonatok óránkénti átlagsebessége 25 kilométerre csökkent, a személyszállító vonatok egy óra alatt altátlagosan 43 kilométert tesznek meg. A 11 ezer személyt foglalkoztató CFR Marfa a piac mintegy 50 százalékát uralja Romániában, eszközeinek értékét 1,5 milliárd euróra becsülik.

Tavaly cseh és lengyel befektetők is jelezték: megvásárolnák a CFR Marfa többségi részvénycsomagját.