A társaság adózási utáni eredménye 13 százalékkal, 432 milliárd rubelre (7,22 milliárd dollár) emelkedett az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A kőolaj-kitermelés 5,7 százalékkal nőtt éves viszonylatban, a napi teljes szénhidrogén-termelés pedig 4,85 millió hordó olajegyenértű volt, amely 1,5 százalékkal magasabb a bázisidőszakhoz képest.

A termelés növekedése mellett a szigorú költséggazdálkodás segítette a működési eredmények javulását - közölte a pénzügyi jelentésben Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke, akit Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségeseként tartanak számon - írja az MTI.

Pandémia után áremelés

A Rosznyefty közlése szerint a cég korábbi kisebbségi tulajdonosa, a British Petroleum (BP) a cég tavalyi, rekord nyeresége után a jóváhagyott 441 milliárd rubel (7,4 milliárd dollár) osztalék arányos részére jogosult. A cég május végi közgyűlésén döntöttek arról, hogy a teljes nyereség felét kifizetik a részvényeseknek.

A Gazprom után a második legnagyobb, orosz állami kézben lévő vállalat a 2021-es évet rekord, 883 milliárd rubel (11,7 milliárd dollár) nyereséggel zárta. A nettó profit hatszoros növekedését a nyersanyagárak emelkedése és a pandémiát követő gazdasági fellendülés hajtotta.

A BP kiszáll az orosz vállalatból

 

A brit olajipari társaság - a világ hetedik legnagyobb olajcége éves árbevétele alapján - az Ukrajna elleni orosz inváziót követően jelentette be, hogy a londoni kormány nyomására felfüggeszti közös projektjeit a Rosznyefty céggel és megválik a társaságban lévő 19,75 százalékos tulajdonosi részesedésétől, véget vetve ezzel több mit három évtizedes együttműködésnek. Közlésük szerint 25,5 milliárd dollárnyi eszközértéket írtak le könyvükből.

 

Szecsin az osztalékfizetést jóváhagyó közgyűlési döntés után a júniusi Szentpétervári Gazdasági Fórumon közölte, hogy a tavalyi év után a BP-t megillető osztalékot külön pénzügyi számlára utalják. Az osztalék kifizetését az Oroszország által bevezetett tőkekiviteli korlátozások akadályozhatják, amit a nyugati szankciókra válaszul vezettek be.

 

A orosz cégvezető szerint a brit olajvállalat 2003 óta 36 milliárd dollár nyereséget ért el oroszországi működése alatt, 10 milliárd dolláros befektetés mellett. A Rosznyefty a BP éves kitermelésének harmadát, valamint teljes olaj- és gázkészletének felét adta a háború kitörése előtti időszakban.