A bankok összesített nettó bevétele 17 százalékkal 464,8 millió euróra csökkent, ezen belül a nettó kamatbevétel 20 százalékkal 318,4 millió euróra esett. A nem pénzügyi vállalatoknak folyósított hitelek májusban 12,8 százalékkal, a lakossági hitelek 3,1 százalékkal csökkentek a múlt év ötödik hónapjához képest.

A Banka Slovenije adatai szerint a vállalati hitelek 26,9 százaléka minősült kétes kinnlevőségnek májusban, ez 2,9 százalékpontos növekedés 2012 végéhez képest.

A kétmillió lakosú Szlovénia gazdasága 2011 óta van recesszióban. A Moody's hitelminősítő az ország szuverén besorolását áprilisban két fokozattal, a befektetésre nem ajánlott kategóriába rontotta le, majd a Fitch Ratings vonta meg az elsőrendű "A" kategóriás osztályzatot az euróövezeti Szlovéniától a romló makrogazdasági és költségvetési kilátásokkal indokolva a döntést.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) május végén ismertetett előrejelzése szerint a szlovén gazdaság az idén 2,3 százalékkal zsugorodik a korábban prognosztizált 2,1 százalék helyett. Az OECD jövőre minimális, 0,1 százalékos gazdasági növekedést vár.